Български, гръцки и румънски полицаи ще дежурят заедно в Банско
Български, гръцки и румънски полицаи ще дежурят заедно в Банско / снимка: БГНЕС, архив

Съвместни патрули на български, гръцки и румънски полицаи и през този зимен туристически сезон ще работят заедно в Банско в периода от 15 декември 2015 г. до 15 март 2015 г., разпределени на смени. Това бе оповестено на пресконференция в българския зимен курорт с участието на представители на ръководствата на министерствата на вътрешните работи и полицията на България, Гърция и Румъния и на местните власти.

Очакват повече българи да посрещнат празниците в зимните ни курорти

Комисар Станислав Теофилов, началник на отдел "Охранителна полиция" при Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР, каза, че за шеста поредна година се осъществява тази форма на трансгранично полицейско сътрудничество, което е показателно за нейната ефективност и взаимна полза.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Благоевград старши комисар Росен Танушев посочи, че съвместната дейност на българските, гръцките и румънските полицаи е от голямо значение за осигуряването на сигурността и спокойствието при увеличаващия се брой на чуждестранните туристи в най-динамично развиващия български зимен курорт.

Присъствието на съвместни екипи на български и на гръцки и румънски полицаи осигурява възможност за предоставяне на изпреварваща информация на собствен език, засилва усещането за сигурност на туристите от тези страни.

Бригаден генерал Томас Сандрос, директор на полицията в Серес, Гърция, също даде висока оценка за резултатите от досегашната работа на съвместните българо-гръцки полицейски патрули в Банско, като посочи, че коментарите за тяхната дейност от страна на гръцките туристи са много позитивни.

Положителна бе и оценката, която даде на тази форма на полицейско сътрудничество, и зам.-директорът на дирекция „Охранителна полиция“ при Генералния инспекторат на Румънската полиция главен комисар Колман Марчиан. Освен през зимния сезон в Банско българо-румънски полицейски екипи осъществяват съвместна дейност и през лятото по Черноморието, посочи той.

Източник: БТА