/ пресцентър, Президентство на Република България
"Българската Коледа" с течение на времето се утвърди като най-голямата и морална инициатива, която подпомага усилията за възраждане и осъвременяване на дарителските традиции в страната. Това е заявил президентът Румен Радев на среща с ръководители на 26 университетски, областни и общински болници от цялата страна, които ще получат апаратура като дарение от "Българската Коледа", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на срещата са били подписани договори за дарение на 30 медицински апарата, купени със средства от кампанията 2020/2021 г., на 26 лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Видин, Монтана, Благоевград, Казанлък, Козлодуй, Севлиево, Добрич, Кюстендил, Троян, Велинград, Перник, Никопол, Карлово, Силистра.

По думите на държавния глава, вече 18 години, освен на общите усилия на държавата, бизнеса и гражданите, "Българската Коледа" разчита и на ръководителите на лечебните заведения в страната. "Няма успешна благотворителна инициатива без доверие, а доверието го давате вие, защото хората виждат, че парите, които дават, се разпределят и усвояват по най-добрия начин в апаратура, нови технологии и подпомагане на децата в нужда", е отбелязал Румен Радев.

От своя страна, представителите на лечебните заведения са благодарили за даренията, които получават с помощта на благотворителната инициатива "Българската Коледа" и за подкрепата от страна на президентската институция. По думите им, дарената апаратура помага както за подобряването на лечебно-диагностичния процес при децата, така и за обучението при специализацията на младите лекари. Като важно средство за добра организация при лечебния процес президентът е определил създаването на електронен регистър на нуждаещите се деца, който да предоставя обобщена информация за тенденциите и основните проблеми при лечението и развитието им.

Благодарение на активната подкрепа от гражданите и бизнеса инициативата подпомага всяка година над 500 български деца с тежки хронични заболявания и осигурява средно на 25 лечебни заведения апаратура за диагностика и съвременно лечение в университетските и областните болници в цялата страна. Само през последните пет години са събрани близо 12 000 000 лв. С над 4 000 000 лв. са подпомогнати деца, а купената апаратура е за близо 8 000 000 лв.

Вече се финализират дейностите по Кампанията-2020/2021 на благотворителната инициатива "Българската Коледа". Подпомогнати са близо 450 деца. Всички заявления за подпомагане на деца, постъпили до края на октомври 2021 г., ще бъдат разгледани в рамките на тазгодишното издание на "Българската Коледа", информират от прессекретариата на президента.
/ПП/