/ ThinkStock/Getty Images
По думите на майка му преди да получи помощ от кампанията семейството е било в безизходица
Дарените средства в кампанията „Българската Коледа” не просто помагат, а и сбъдват мечтите на някои от децата в нужда и техните семейства.

Сред тях е и 6-годишният Теодор. Той вече чува и говори все по-добре благодарение на „Българската Коледа”. За проблемите на Теди със слуха, неговата майка разбира няколко месеца след раждането му.

„Първо разбрах, някъде след 6-я, 7-я месец, когато се очаква да казва вече Ма, Ба, Мама. Той не реагираше. Говориш му - не чува. Започнахме да викаме вече, нали с по-висок тон, но нямаше реакция”, разказва майка му Мария Койчева пред NOVA.

След няколко прегледа идва и тежката диагноза. Теди е с увреждания на ушния канал и не може да чува. Единственият изход е да се поставят оперативно импланти. Следващите години последвали две тежки операции. Разходите са поети от Здравната каса. Поставено е и външно устройство.

Деца от Пловдивско затрупаха Дядо Коледа с писма, най-много искат да са с родителите си (СНИМКИ)

„След два три месеца започна да чува слабо звуци, започна леко да имитира котки. Близо година ходи на сурдопедагог. Първите му думичка бяха баба и мама”, разказва още Мария Койчева.
Тя не може да започне работа. А средствата за поддръжка на апарата на Теди и за специален педагог за говора не са малко.

„Беше много тежко. С 450 лева накъде? Батериите му на месец са 90 лева, уроци два пъти в седмицата по 40 лева. Смятайте 250 лева”, разказва Койчева.

А тук помагат всички, които са дарили за „Българската Коледа”.

„Тази година смятам отново да кандидатствам, дано да се отпуснат тези 1200 лева. Той догодина по принцип трябва да е ученик. Искам да говори правилно, за да не се чувства зле, да не е изолиран, знаете ги сега младежите. Но в градината, слава Богу, възприемат го децата, не го дразнят, не му закачат апаратчетата”, разказва майката.

Без помощта на „Българската Коледа”, нямаше как той да ходи на уроци, нямаше да може, нямаше да е постигнал това ниво на изговор на думички, което е сега. Просто бях в безизходица без тези пари”, разказва Мария Койчева.