Изселниците в Турция поискаха 135 избирателни секции, Радев започва консултации с парламентарните сили
Сънародниците ни в чужбина не виждат друг начин за участие в избори по време на пандемия, освен чрез гласуване по пощата. Около това се обединиха участниците във видеоконферентната консултация, организирана от президента Румен Радев. Утре той започва и последния кръг от консултациите си - вече с парламентарно представените политически сили.

"Аз лично не бих си изпратил документите по пощата в никакъв случай", коментира по време на онлайн срещата Андрей Ненов, ай ти специалист от Колорадо. Петра Стоименова, която също се включи от САЩ, посочи, че не са вариант за тези избори нито дистанционното електронно гласуване, нито пращане на вот по пощата. Тя настоя за явен вот, за което се обяви и българският представител от Франция с довода, че както хората чакат на опашка пред магазина, така може да се наредят и за изборите. Наш сънародник от Германия пък призна, че самите германци, на които предстоят избори тази година, са разделени по въпроса за вот по пощата.

"Не мога да премълча факта, че реномето на гласуването по пощата е намаляло, обществото е разделено и се пита след станалото в САЩ - какво става с моя глас, след като гласувам по пощата", коментира Буташков. В същото време сънародниците ни в Канада, Австрия, Испания, Англия и други страни поискаха да се проведе точно такова гласуване, защото в пандемия не е възможно да чакат по няколко часа, за да пуснат бюлетината. Освен това, по думите им, в някои държави противоепидемичните мерки няма да го позволят.

Всички бяха единодушни, че в държавите, в които живеят, има пълен локдаун и драстични ограничения заради пандемията, а не се очертава тя да приключи в следващите месеци. Някои от участниците в онлайн консултациите поискаха Румен Радев да помисли за насрочване на по-късна дата на вота.

Българите зад граница поставиха още въпроса с изтеклите им документи за самоличност, възможността да се кандидатират с двойно гражданство за избираеми длъжности, както и да има многомандатни избирателни райони за чужбина. В същото време всички цитираха данни, според които едва между 10 и 15 на сто от нашенците в чужбина участват в изборите.

Изселниците в Турция пък настояха да се разкрият поне 135 избирателни секции, както беше през 2009 г., защото сегашните 35 секции ще направят невъзможно гласуването им по време на зараза.

Според президента недоверието на българите в чужбина към изпращане на бюлетина по пощата у нас не говорело добре за нашата страна. Той обаче заяви, че към момента само такъв начин би бил възможен след законодателни промени, за да могат да упражнят правото си на глас и сънародниците ни зад граница. Радев заяви още, че на утрешните консултации с парламентарните партии ще ги запознае с предложението на родната емиграция за вот по пощата.