/ БГНЕС, архив
Какви са нагласите към основните партии и институции в края на годината?
ГЕРБ запазва минималната си преднина пред БСП през декември, показва изследване на „Тренд“. Парламентът и правителството задържат нива на подкрепа за своята работа, подобни на тези от последните няколко месеца. Това сочат данните от изследване, направено в периода 30 ноември - 6 декември 2018 г. сред 1007 души.
 

графика Тренд

графика Тренд


Най-одобряван от правителството продължава да е вицепремиерът Томислав Дончев, следван от Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, въпреки че за последния има спад в положителните оценки спрямо  октомври. Регистриран е спад и в положителната оценка за работата на президента.
 

графика Тренд


Галъп: Повечето българи дават средна към негативна оценка за управлението

Предстоящите празници дават лек тласък на повишаване на оптимистичните нагласи (от 46% през ноември до 49% през декември), а песимистите спадат от 42% през ноември до 39%.
 

графика Тренд


37% от българите са на мнение, че 2018 г. е била добра година за България, докато 43% са на обратното мнение. В сравнение с проучването на „Тренд“ от преди година социолозите регистрират по-лоши оценки в сравнение с тогава, когато повечето българи (47%) са били на мнение, че годината е била добра, докато 36% са я оценили като лоша.
 

графика Тренд

графика Тренд


За повече от половината българи (52%) пък 2018 г. е била добра година в личен план, докато за една  трета - лоша. Съотношението е сравнимо с оценките в края на миналата година, когато 58% от анкетираните твърдят, че е била добра, докато 31%, че е била лоша година.
 
„Тренд“: Ако изборите бяха днес, кой как ще гласува?
 

графика Тренд

графика Тренд

За разлика на преобладаващите песимистични оценки за 2018 г., очакванията за 2019 г. са по-скоро положителни - 43% са на мнение, че 2019 г. ще бъде добра година за България, а малко под една четвърт (23%) имат по-скоро лоши прогнози.
 

графика Тренд


Подобни са и очакванията на българите в личен план за 2019 г., като 47% са оптимисти срещу 19%, които са песимистично настроени.
 

графика Тренд


Проучването е направено от Изследователски център „Тренд“ в периода 30 ноември - 6 декември 2018 г., по поръчка на в. "24 часа", извадката обхваща 1007 ефективни интервюта „лице в лице“ на възраст 18+.