България очаква доклада на Европейската комисия
България очаква доклада на Европейската комисия / netinfo

Европейската комисия ще обяви в Брюксел два мониторингови доклада за напредъка на България – за областта правосъдие и вътрешни работи и един за усвояването на европейските пари. Предполага се, че ЕК ще лиши от акредитации две български агенции, работещи с пари по програма ФАР.

Европейската комисия ще отнеме акредитациите на Националното звено за финансиране и договаряне към Министерството на финансите и на агенция ФАР от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, пише в документ, за който се предполага, че е окончателен вариант. Очаква се в докладите на Европейската комисия да има остри критики към правителството в България заради несправянето с организираната престъпност, корупцията и прането на пари. Заради пропуски в работата им ще бъдат лишени от акредитация две агенции, което означава, че те повече няма да могат да се разпореждат с пари от Европейския съюз. А тук става въпрос за до един милиард евро от предприсъединителните фондове, които са предназначени за България. Част от тях са изхарчени, част още не са договорени, част са блокирани. Има опасност от страната да бъде поискано да върне част от получените пари.

В доклада на комисията пише още, че администрацията е с ниски заплати и е податлива на корупция, липсва воля за бързо справяне с финансовите измами, а липсата на резултати в борбата с корупцията по високите етажи и организираната престъпност предизвикват загриженост. Очаква се представянето на доклада да бъде около 14 часа.