България не била уведомена за освобождаването на Гълъбин Боевски
България не била уведомена за освобождаването на Гълъбин Боевски / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Българската страна не е била уведомена за освобождаването на Боевски
67627
Българската страна не е била уведомена за освобождаването на Боевски
  • Българската страна не е била уведомена за освобождаването на Боевски

Българската страна не е била предварително уведомена от бразилските власти за готвеното освобождаване на бившия олимпийски шампион по щанги Гълъбин Боевски. Това заяви пред Дарик говорителят на Министерството на външните работи Ивайло Кашканов.

Българското посолството е уведомено за освобождаването на Боевски във вторник вечерта българско време. Тогава обаче бившият олимпийски шампион вече е бил напуснал затвора в град Итаи, който се намира на 200 км западно от Сао Пауло. Няколко часа по-късно Боевски е отлетял за София с полет през Париж.

Посланик Чавдар Николов обясни, че посолството не е било информирано предварително за решението на бразилската страна. Временен паспорт на Боевски е издаден преди две седмици, по негово лично искане, като обоснованието за това е било необходимостта му за назначаване на работа до края на 9-годишната му присъда.

Кашканов заяви пред Дарик, че не са имали никакви контакти с бразилските власти около решението за освобождаването на българина. „Контактът се свежда до това, че посолството, както за всеки български гражданин за съдебното и досъдебното производство, оказва необходимото съдействие, когато бъде поискано от подсъдимия. Това е нормална практика. Вече след постановяване на присъдата и потвърждаването й, посолството няма какво да направи и няма как да интервенира, тъй като това е вътрешна процедура на бразилската страна и особено в съдебната им власт по никакъв начин не би могло да се намеси.

Говорителят коментира още, че няма информация дали делата на Боевски в Бразилия са приключили. „Нямаме такава информация. Това е едностранно действие на бразилската страна. Те са преценили, взели са решение съгласно тяхното законодателство. Не сме търсени по начин, че да бъде съгласувано с нас или да се иска някакво съдействие. Едностранно те са го освободили. Остава да разберем какви са били основанията и мотивите”, обясни Кашканов.