България може и сама да се справи с пожара в Рила
България може и сама да се справи с пожара в Рила / netinfo
България разполага с необходимата летателна техника за гасене на пожари като този в Национален парк „Рила". Това обяви в специално интервю за Дарик директорът на Гражданска въздухоплавателна администрация Захари Алексиев. Така той коментира информациите от преди дни, че страната ни не може да се справи сама с пожара в Рила, защото не разполага с необходимата техника.

Ето какво каза още Алексиев пред Дарик:

В края на краищата имаме самолети, които биха могли да участват в операция по гасене на пожари. Разбира се, всеки пожар е специфичен и тези, които управляват процеса, знаят каква техника би била полезна за всеки случай. Имаме и самолети, и обучен персонал, които биха могли да се ползват.

Защо самолетите не са поискани досега, защо не са използвани, а търсим помощ от други държави?

Аз лично нямам информация дали са търсени или не са търсени, тъй като тези фирми са частни и ние не водим операцията по гасене на пожари. Но би трябвало в такива случаи да се мобилизира цялата налична техника. Нашите самолети, които биха могли да участват в потушаването на пожара, те вече са потушавали други пожари, миналата година например, и са се справяли успешно.