Българинов: Има връзка между телефонните разпечатки на депутати и Огнян Стефанов
Българинов: Има връзка между телефонните разпечатки на депутати и Огнян Стефанов / снимкa: Sofia Photo Agency

За да се правят телефонни разпечатки трябва да има разрешение от съдия. Може би в този случай сме свидетели на използването на ДАНС за разрешаване на политически борби, както в БСП, така и на опити за контролиране на хора от управляващата коалиция. Това коментира заместник-председателят на вътрешната комисия в парламента Борислав Българинов в предаването „Денят” на Дарик. Според него не е изключено да има връзка между скандала с разпечатките, сайта „Опасните” и посегателството срещу журналиста Огнян Стефанов. Той изрази такова мнение по повод скандала за поръчки от служители на ДАНС за телефонни разпечатки на депутати.

По думите му телефонни справки са били искани за Минчо Спасов и Татяна Дончева и от там се е стигнало до извода, че справката е била поискана от ДАНС. Според него се очаква през следващата седмица да се разбере по какъв повод е поискана такава справка.

Борислав Българинов обясни, че днешните изказвания на г-н Петко Сертов пред вътрешната комисия са били крайно неудовлетворителни. „Човек от вътрешната комисия иска справки за народни представители, той има право да иска телефонна разпечатка на своите служители, а това вече е превишаване на властта и нарушаване на конституционното право”, посочи той. По думите му скандалът е огромен и тази практика, която преди е била практика на Държавна сигурност, не бива да е практика и на една съвременна агенция, каквато е ДАНС.

На въпрос дали би се присъединил към призива на Атанас Атанасов от ДСБ председателят на ДАНС Петко Сертов да напусне този пост, Българинов отговори така: „На мен ми писна да се присъединявам към призива на когото и да е. За мен всеки трябва да носи отговорност за поведението си и затова какво ведомство ръководи и кого ръководи, не изключвам вероятността и г-н Сертов да си отиде”.

Стана ли ясно дали има нещо общо този скандал със сайта „Опасните новини”, който беше закрит от ДАНС?

"Според мен е налице такава обвързаност със сайта, с проверката и такава връзка съществува и между бития журналист. Вие знаете за кого се пишеше в сайта „Опасните”, но можеш и да не искаш да го посочиш, коментира Борислав Българинов". По думите му проверка за побоя над журналиста Огнян Стефанов се извършва само от МВР, а проверка по случая не се води от Петко Сертов.