Цяла България скърби след новината, че внезапно си отиде големият български музикант Кирил Маричков.

Близки, приятели, колеги, фенове, политици и общественици изразиха в социалните мрежи своите съболезнования. 

“С дълбока скръб съобщаваме за кончината на великия музикант Кирил Маричков, чийто талант и принос оставиха незаличима следа в света на музиката. Неговото творчество ще продължи да вдъхновява поколения напред”, съобщиха на страницата на група "Щурците". 



От "Фондацията" пък публикуваха снимка с бяла лента на черен фон в памет на музиканта. 



Голямата българска певица Лили Иванова също е изразила във фейсбук поклон пред паметта на своя колега: "Поклон пред паметта на големия български музикант, певец и композитор Кирил Маричков! Почивай в мир, приятелю! Твоето творчество остава". 



„С неописуема болка разбрах, че ни е напуснал Кирил Маричков. Един абсолютен диамант, който ни кара да настръхваме всеки път, когато чуем неговия глас, неговата музика. Авторитет, личност и абсолютна икона за всички възможни времена. Ех, друже.... Ще ни липсваш. Нека ти е леко там, сред памуковите облаци. Искрени съболезнования към неговите близки. Мъчно ми е, когато героите ни изоставят! Дълбок поклон“, сподели певецът Орлин Горанов в личния си Facebook профил. 



"С дълбока тъга научих, че Кирил Маричков ни е напуснал преди малко. Благодаря ти за музиката, вдъхновението и големия пример! Почивай в мир, скъпи приятелю", написа певицата Мария Илиева



"Днес нашата група осиротя още веднъж с тъжната новина за Кирил Маричков. Наричаха го Патриарх на българския рок, но по-важното е, че той беше Човек с ясна прогресивна позиция и даде пример как може да се живее достойно в смутни времена. Без неговата подкрепа и съвети, АХАТ нямаше да бъдем същите и зад всичко което постигнахме през годините стои частица от него. Горди сме, че беше наш ментор и спомените за него остават с нас. Почивай в мир, Кирчо", написаха и музикантите от група "Ахат". 



"Безмълвни сме при всяка загуба! Бог да прости моят колега и приятел Кирил Маричков. Може би съм от малкото певици, които имат дует с него. Той написа музиката на песента "Гласове", с която се явихме на "Златния Орфей" точно преди 50 години. Споделям изпълнението в негова памет. Аз и Развигор изказваме искрени съболезнования на семейството и близките на този обичан "щурец"!, написаха изпълнителите Мими Иванова и Развигор Попов. 



"Днес загубихме един от най-вдъхновяващите български музиканти – Кирил Маричков. Той остави след себе си наследство, което завинаги ще резонира със сърцата ни. Благодарим за примера, за отдадеността към музиката и за вдъхновението! Почивай в мир! Никога няма да те забравим", написа във фейсбук и младата певица Михаела Филева. 



"Много, много тъжно! Сбогом, Щурецо! ..."Искам да кажа на майка ми “благодаря”, а на баща ми, че съм буден. Да пазят място в рая, когато заспя или случайно се загубя...", написа и актрисата Гергана Стоянова. 



"В лицето на Кирил Маричков българската сцена изгуби легенда - рокаджия в сърцето си и аристократ по душа. До последния си дъх живя с песента и с любовта на публиката, на която ще липсва. Кирил Маричков и "Щурците" допринесоха за модерното звучене на българската музика, която донесе и духа на промяна в цялото ни общество. А като човек вдъхваше надежда, че музиката ни прави по-добри! Светла памет", написа в социалните мрежи и президентът Румен Радев

"Отиде си легенда на българската рок музика! Бунтар и свободен човек, Кирил Маричков спечели сърцата на поколения почитатели. Остава завинаги с нас чрез песните си. Светла му памет", публикуваха на страницата си от Министерския съвет



"Отиде си една легенда! Бог да го прости", написа и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов



"Днес си отиде Кирил Маричков. Отиде си внезапно и ужасно рано. Той беше истински мъж. Беше бунтар и символ по времето на комунизма. Беше вкусът на времето за цяло едно поколение. Живя и ни напусна като истински рицар! До края! Ти си вечен, приятелю", сподели и Слави Трифонов и публикува видео с него. 



„Музиката ти ще остане завинаги с нас! Почивай в мир!“, сподели съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов



Кметът на София Васил Терзиев също публикува пост във Facebook. „Силните души, които не се огъват пред нищо, не изчезват. Кирил Маричков ни показа какво означава да останеш верен на себе си: „Можете да ме разстроите, но не и да свирите на мен“. Уроците, музиката и думите ти остават. Почивай в мир!“



"Отказвам и пак отказвам. Не мога да приема тази новина! Не я искам! Шокиран и вцепенен стоя и плача сам. Човекът, чиято музика ми е помагала в тежки времена и ме е веселила в светли часове си е тръгнал от тази Земя. Кирил Маричков, един от създателите на "Щурците", "Бъндараците", "Фондацията" и още и още...  ръгнал си съвсем по музикантски - директно от сцената е поел Нагоре! Неслучайно абсолютно пророчески изпя и записа последно в последния си албум "75" и остави нарочно последно в албума като надгробен епитаф парчето "Тъмен вятър" по стиховете на великолепния Георги Константинов: "В мен будува тревога необяснима. И нощта извънземна ме тегли навън... Засега съществувам. Все още ме има. След това ще изчезна зад близкия хълм.” Няма изчезване, Киро! Все още те има и ще те има вечно! Като песните ти! Ти ни остави такова Наследство! Ти беше един от тези, които отвориха прозорците на Свободата по тези земи! Остави повече, много повече от "Две следи"! Поклон и Бог да те прости! И благодаря за песните!", написа емоционално и журналистът и водещ Ники Кънчев



"Сбогом, господин Маричков! Хората спокойни нощи спят. Мен ме гони лудият ми път. Горе към звездите…", написа и журналистът Мартин Карбовски



Екипът на Dariknews.bg изказва искрени съболезнования на близките и приятелите на Кирил Маричков! Поклон пред паметта му!