/ БГНЕС, архив
Ново видео показва какво постигна България по време на първото си председателство на Съвета на Европейския съюз. Това е четвъртият и последен видеоклип по темата, който обобщава резултатите, съобщиха от Министерство за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Борисов: Резултатите на европредседателството ни не са политически пиар
 
В клипа са събрани постиженията по четирите приоритета, които България си постави за периода начело на Съвета на Европейския съюз - бъдещето на Европа и младите хора, стабилност и сигурност, цифрова икономика, европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани.

Българското председателство на Съвета на ЕС: Какво постигнахме from EU2018BG on Vimeo.


"В продължение на половин година страната ни беше основен посредник и двигател при взимането на решенията от европейския дневен ред. През тези шест месеца българските министри и експерти водиха над 1900 заседания в София, Брюксел, Люксембург и Страсбург", отчита министерството.

Галъп: Българите с по-скоро положителна оценка за европредседателството

"Само в София, с помощта на доброволците за председателството, бяха посрещнати над 34 000 делегати. Страната ни работи усилено по всички теми по пътя към единна, сигурна и дигитална Европа", информира още ведомството.
 
Юнкер: България е вдъхновяващ пример за Западните Балкани

Лидерите от ЕС и Западните Балкани си направиха обща снимка при срещата им на 17 май в София
Лидерите от ЕС и Западните Балкани си направиха обща снимка при срещата им на 17 май в София/БГНЕС, архив

Като едно от най-големите постижения във видеото е представена Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, която се проведе в столицата на 17 май. Тогава европейските лидери приеха Декларацията от София, към която се присъединиха партньорите от Западните Балкани.