Народно събрание
Народно събрание / БГНЕС
Да не изпускаме историческия шанс, който имахме, да се докажем и утвърдим изграденото доверие към България във всичките ни европейски партньори, съседните държави и техните граждани, да продължим. Това поиска от депутатите премиерът Бойко Борисов, който отчете пред Народното събрание постиженията на първото българско европредседателство на Съвета на Европейския съюз и информира за основните приоритети на австрийското председателство.

Министър-председателят благодари на българските парламентаристи за доброто сътрудничество и работа по време на европредседателството ни.
 
„Барометър България“: Какво е доверието в кабинета в края на европредседателството?

Народно събрание
БГНЕС

Резултатите показват нашата отговорност, професионализъм, ангажираност към европейската кауза, е равносметката на Борисов. Това беше изпитание на европейската ни идентичност, показа, че можем да разбираме европейските приоритети и да работим пълноценно за тяхното постигане, изтъкна той. И похвали добрата работа на администрацията в София и в Брюксел.

След това премиерът брифира НС за постигнатото по обявените приоритети като обърна внимание, че страната ни е застанала начело на ЕС преждевременно заради Брекзит. Той припомни фактите от началото - 105 отворени законодателни досието на 1 януари т.г., впоследствие още 30 нови, представени от ЕК, 58 заключения на Съвета, 17 доклада за напредък и т.н. Спря се и на отделните направления - осигурили сме плавен преговорен процес за следващата многогодишна финансова рамка като беше гарантирано запазването на успешните политики - кохезионна и обща земеделска, както и нови бюджети за дигитализация и за нови работни места. В резултат на целенасочените усилия са преодолени различията между държавите членки и те са постигнали общ подход към банковия пакет. Акцент на страната ни бяха също екоиновациите, качеството на атмосферния въздух, за което получихме миналата седмица поздравления от лидера на "зелените" в ЕП, отчете като успех Бойко Борисов.

Народно събрание
БГНЕС

Галъп: Българите с по-скоро положителна оценка за европредседателството

Във фокус са били и младежите, стана ясно от доклада му. Премиерът добави и усилията за по-конкурентоспособна европейска икономика. Подчерта усърдието на България да бъде намерено решение за прекратяване на дискриминационните, по думите му, практики по отношение на потребителите от Източна и Централна Европа спрямо тези от Западна. Сред секторите, по които сме работили начело на ЕС, са енергийният и Дунавската стратегия.

Бойко Борисов не пропусна приетия в София план за действие за дигиталното образование. На колегите от БСП, които се интересуват много от социалната тема - има постигнат напредък в области, свързани със социалните права като равен достъп до пазара на труд, директивата за командироването на работници в сферата на услугите, припомни на левицата той.

Народно събрание
БГНЕС

Юнкер: България е вдъхновяващ пример за Западните Балкани

Отличи успехите в киберсигурността, сигурността и охрана на границите на ЕС, но отчете, че охраната е и трудна. В тази връзка подчерта колко важен е диалогът с Турция заради мигрантския натиск. Успяхме да обединим европейските партньори за продължаване диалога с Турция, посочи министър-председателят и отбеляза ролята на срещата във Варна между ЕС и Турция.

Като знаково за българското европредседателство постижение Борисов отбеляза и фокусът върху европейската перспектива за Западните Балкани. Изведохме извън деликатния контекст темата, осигурени са допълнителни средства за свързаност - транспортна, дигитална, за младежите, разясни Борисов. И беше категоричен, че противоречията на Балканите трябва да се преодоляват чрез диалог, а пример за това е споразумението между България и Македония. В края на юни Съветът взе решение кога да започнат преговори за присъединяване на Албания и Македония, наблегна в изказването си още премиерът.

Народно събрание
БГНЕС

Той подчерта, че България е успяла да си партнира със Западните Балкани, да предлага и да бъдат вземани решения за европейската им перспектива.

"Постигнатите резултати по време на Председателството не са политически пиар, а политическа реалност за развитие на региона и на Европа", каза от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов.

Нашата работа продължава и при австрийското председателство, което има три приоритета, които продължават българските - сигурност и борба с незаконната миграция, цифровизация, стабилност в съседните райони на Европа, европейска перспектива на Западните Балкани, обобщи в заключение министър-председателят Борисов.
БТА