/ iStock/Getty Images
Българската страна изразява принципна подкрепа на заложените в Плана REPowerEU мерки за намаляване на зависимостта на ЕС от руски изкопаеми горива и обединяване на усилията за постигане на по-устойчива енергийна система и гарантиране на енергийните доставки за Европейския съюз (ЕС), както в представения на 20 юли 2022 г. пакет на ЕК "Спестяване на газ за подсигуряване на зимата". Това е съществената част от официалната българска позиция, която ще бъде изразена на насрочената за утре извънредна среща на енергийните министри на ЕС, съобщиха за БТА от Министерството на енергетиката.

С оглед подготвеността на ЕС в случай на пълно спиране на газовите доставки от Русия още през 2022 г., предложенията от пакета на Европейската комисия (ЕК) са в правилната насока, при съобразяване с националните специфики и стартовите позиции на всяка държава членка, както и предоставяне на необходимата гъвкавост за постигане на амбициите, допълват от енергийното ведомство.

Европейските страни, които не са зависими от руския газ, трябва да покажат солидарност с онези, които са принудени да полагат усилия за съхранение заради надвисналото спиране на горивото, твърди председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА.

"Дори държави членки, които почти не купуват руски газ, не могат да избегнат ефекта от потенциално спиране на доставките на нашия вътрешен пазар", каза по-рано днес Фон дер Лайен пред германската агенция преди насрочената за утре извънредна среща на енергийните министри на ЕС.

Икономиките на ЕС са тясно преплетени, отбеляза тя, подчертавайки, че газова криза ще засегне всяка страна членка под една или друга форма.

"Ето защо е важно всички държави членки да ограничат търсенето, всички да съхраняват повече и да споделят с онези членове, които са по-засегнати", подчерта Фон дер Лайен.

Коментарите идват на фона на критиките, изразени и от Испания, и от Португалия, относно предложения от ЕК план за извънредни ситуации с газа. Португалското правителство нарече плана "несъстоятелен" и каза, че потреблението на газ е "абсолютна необходимост".

По-конкретно, Брюксел призовава всички държави от ЕС доброволно да намалят потреблението си на газ с най-малко 15 на сто между 1 август и 31 март, като същевременно се дава възможност да бъдат разпоредени допълнителни ограничения на разходването на гориво в случай на сериозна газова криза.
Въпреки отпора от някои страни Фон дер Лайен изрази увереност, че предложенията в крайна сметка ще получат одобрение.
БТА