Георг Георгиев Дейвид Морисън
Георг Георгиев Дейвид Морисън / пресцентър, Министерство на външните работи
Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е на посещение в Канада, разговаря в Отава с Дейвид Морисън, съветник по външна политика и отбрана на канадския министър-председател Джъстин Трюдо. Двамата обсъдиха приоритетни въпроси от двустранния дневен ред между България и Канада.
 
Над две години изминаха от първото ми посещение в Канада и от отпадането на визите за краткосрочно пребиваване в Канада. Безвизовият режим на пътуване отвори допълнителни възможности за контакти между хората, бизнеса и туристически връзки между България и Канада“, посочи Георгиев пред съветник Морисън.
 
От своя страна Дейвид Морисън подчерта пред заместник-министър Георгиев, че Канада високо цени положителното и активно сътрудничество между двете държави, както в двустранен така и в международен формат.
 
Двамата се съгласиха за нуждата за установяване на политически диалог на високо ниво, като ключов механизъм за засилване на двустранното партньорство. „Нуждаем се от по-редовен обмен на посещения на високо и най-високо равнище. Убедени сме, че чрез постоянен и конструктивен диалог можем да развиваме партньорството си във всички области от взаимен интерес, включително сигурността и отбраната, енергетиката, търговията и инвестициите, науката и технологиите, контактите между хората, младежката мобилност и други,“ каза Георгиев.
 

Георг Георгиев Дейвид Морисън
пресцентър, Министерство на външните работи

Очакваме в най-скоро време консенсус относно разширяването на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Надяваме се да  получим покана и конкретна дата за започване на преговорите за присъединяване към ОИСР възможно най-скоро“, подчерта Георгиев. Съветник Морисън посочи, че България има подкрепата на Канада в процеса й на присъединяване към организацията.
 
Заместник-министър Георг Георгиев изтъкна и нуждата от откриването на посолство на Канада в България. „Канада е единствената държава от Г7, която няма дипломатическо представителство в България. Откриването на канадско посолство в София би допринесло за по-динамично сътрудничество във всички области от взаимен интерес и би дало нов тласък на нашето партньорство“, каза Георгиев и допълни, че подобно решение би било от полза както за България, така и за Канада.
 
Заместник-министър Георгиев се срещна и с помощник заместник-министъра на външните работи по въпросите на Европа и Близкия Изток Питър Макдугъл. „Въпреки някои положителни тенденции в икономическите и търговски отношения през последните няколко години, ние считаме постигнатите нива на сътрудничество доста под икономическия и ресурсен потенциал на двете ни страни,“ отбеляза Георгиев и посочи пред Макдугъл, че приоритет на България е да увеличи преките инвестиции в Канада и да разшири обема и разнообразието на български продукти на канадския пазар, особено дела на стоки с висока добавена стойност. Двамата се съгласиха, че прилагането на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между ЕС и Канада (СЕТА) ще допринесе за постигане на целите от взаимен интерес. Георг Георгиев и Питър Макдугъл  обсъдиха и развитието на двустранния диалог, като бяха обменени мнения по важни международни въпроси, включително европейската интеграция на Западните Балкани, енергийната сигурност, присъединяването на България към Еврозоната, миграцията и други.