Остри дебати за закриването на специализираната прокуратура в парламента. От управляващата коалиция изказаха съмнения относно почтеността на специализираната прокуратура.

Вече близо пет часа парламентът обсъжда на второ четене промените в Закона за съдебната власт. Измененията предвиждат закриване на специализираните съд и прокуратура, срещу което се противопоставят основно бившите управляващи от ГЕРБ-СДС. Депутатите дори удължиха заседанието си, за да могат да приемат изцяло промените. 

Любен Дилов-син (ГЕРБ-СДС) обвърза дебата по закриването на спецправосъдието с потъването на "Титаник". Той отбеляза, че дебатът се случва на знаменателна дата - днес се навършват 110 години от потъването на "Титаник". Вие пренареждате мебелите на "Титаник" като мярка срещу неговото потъване, коментира Дилов. Той посочи, че ако се прави съдебна реформа, тя трябва да започне от промени в Конституцията.

Надявам се, че в тази група на лаиците, водена от вас, ще бъдем последните, които ще вземем думата в този дебат, репликира го проф. Георги Михайлов ("БСП за България"). Политическите изказвания не могат да защитят липсата на ефективност на спецправосъдието, коментира той.

Атанас Славов ("Демократична България") каза, че днес наистина е знаменателна дата. Той отбеляза, че е изминала точно една година от откриването на 45-ото Народно събрание, още в първия ден на което от "Демократична България" (ДБ) са внесли проект за промени в Конституцията и в Закона за съдебната власт. Точно една година, в която българското общество очаква да закрием специализираното правосъдие и днес това ще се случи, допълни той.

В отговор Любен Дилов го коригира, че от ДБ не са внесли проекта за промени в Конституцията, защото са нямали необходимия брой подписи.

„Закриването на специализираните съдилища не означава, че никой няма да се бори с този феномен, но означава, че най-накрая някой ще започне да се бори с корупцията. Този епилог трябва да се случи, за да започне нещо, което не познаваме в последните 15 години, а именно качествена и правова борба с корупцията“, каза Крум Зарков от БСП.

Парламентът решава за закриване на специализираното правосъдие

„След като се мобилизирали такава силна международна подкрепа към специализираната прокуратура, може да споделите с тази международна общност, че тези в специализираната прокуратура са тези, които искаха СРС спрямо протестиращите граждани през 2020 година“, каза Атанас Славов от „Демократична България“.

От опозицията заявиха, че специализираната прокуратура си върши работата, а обвиненията за нейната безполезност са манипулативни.

Парламентът отмени кариерните бонуси на членовете на ВСС

„Не ние сме мобилизирали нечии структури. Хората ни управляват и виждат какво се случва. За мен вие говорите празни приказки, които се опитвате да насаждате и през министър Рашков. Нищо не се доказа“, каза Анна Александрова от ГЕРБ.

Дани Каназирева призова да се спре с манипулациите. „Няма да ви посочвам дела, ще ви запозная с делата. Вие явно не познавате какви дела се гледат в специализирания съд, когато статутът на магистратите не е уреден, това рефлектира върху хода на делата“, каза тя.

Екатерина Захариева заяви, че са направени скандални предложения, които са очевидно лобистки. „Вие ще носите отговорност. По отношение на организираната престъпност правосъдието няма да стане по-добро“, каза тя.

ГЕРБ обвини управляващите, че водят война срещу структурите наспециализираната прокуратура.

„Управляващите пропускат да чуят, че, водейки война срещу структурата на специализираната прокуратура, така не се прави правосъдна реформа. Знакови дела ще бъдат прекратени или тотално започнато отначало. Принципът, който изповядвате не работи“, подчерта Александър Иванов от ГЕРБ.

Искат подмяна на магистратите. Подменят ли се те, делата започват отначало. Това е цялата истина. Сигурна съм, че много добре осъзнавате, че това не е реформа“, добави Дани Каназирева.

От ГЕРБ не разбират аргументите за тази промяна. „Няколко пъти бяхме призовани да се изказваме по същество, но всяко наше изказване е така. Проблемите на зъболекарите са проблеми на хората със зъби. Реформата, която правим засяга всички хора. От целия дебат не успях да разбера, какво не харесвате в специализираната прокуратура. Не чух правен и конкретен аргумент. Това, което правите вие е да пренареждате мебелите на Титаник, за да го спасите то потъване“, каза Любен Дилов.
БГНЕС, БТА