Бургаският съд отстрани от длъжност кмета и главния архитект на Несебър
Бургаският съд отстрани от длъжност кмета и главния архитект на Несебър / снимка: DarikNews.bg, Бургас, архив

Бургаският окръжен съд отстрани от постовете им кмета на община Несебър Николай Димитров и главния архитект на общината Валентин Димов до края на съдебното производство. Мотивите на съда са, че съществуват предпоставки двамата да попречат на разследването.

Димитров и Димов могат да обжалват това решение в тридневен срок пред Апелативния съд. Кметът и главният архитект на община Несебър отказаха всякакъв коментар пред журналисти.

На 11 февруари прокуратурата повдигна обвинение срещу главния архитект на община Несебър Валентин Димов и кмета на общината Николай Димитров във връзка със застрояването на дюните край Несебър. Двамата са обвинени за престъпление по служба, свързано със статута и режима на строителството на спорните имоти.

В навечерието на новата година стана ясно, че земеделското министерство е продало 29 дка терен в защитена местност край Несебър. Земята е препродадена часове по-късно на четири пъти по-висока цена от първоначалната. Строителното разрешително за терена бе отнето на 4 януари, а в дните до 13 януари се очаква междуведомствена комисия да се произнесе по въпроса.

Премиерът Бойко Борисов изпрати писмо до изпълняващия функциите на главен прокурор Бойко Найденов с настояване да бъде разпоредена проверка на всички извършени разпоредителни сделки с държавни и общински земи в община Несебър, свързаните с тях разрешителни, издадени от отделни министерства и ведомства, както и на всички длъжностни лица, участвали във вземането на решенията и издаването на документацията.

Премиерът поиска проверката да обхване периода от 1 януари 2004 г. до 31 декември 2012 г. От държавното обвинение обясниха, че е разпоредена пълна проверка по законосъобразността на извършените сделки с държавни и общински земи в Несебър. Бургаската окръжна прокуратура започна проверка на казуса, като магистратите ще разследват за законосъобразност на административните актове на местните отговорни органи заради дюните.

На Ивановден по разпореждане на министър-председателя с поста си се раздели шефът на агенцията по горите Бисер Дачев за това, че не е имало реакция по сигнали към агенцията за защитени територии.