Бургаският апелативен съд потвърди присъдата на Максим Стависки
Бургаският апелативен съд потвърди присъдата на Максим Стависки / снимка: Sofia Photo Agency

Апелативният съд в Бургас потвърди присъдата на двукратния световен шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки. На 30 януари окръжните магистрати осъдиха Стависки на 2,5 години условно лишаване от свобода с пет години изпитателен срок. Спортистът бе лишен и от правото да шофира за 4 години. Той трябва да плати и по 90 хиляди лева за неимуществени вреди на родителите на загиналия при катастрофата Петър Петров, 5 хиляди лева за имуществени вреди, както и 80 хиляди лева на бащата на тежко пострадалата Мануела Горсова.

Максим Стависки предизвика тежката верижна катастрофа през август миналата година след употреба на алкохол и шофиране с несъобразена скорост.

След направената проверка по обжалвания съдебен акт Апелативният съд се е съобразил с фактите, че Максим Стависки е признал изцяло вината си и делото се е гледало по съкратената съдебна процедура, което изисква присъда под предвидения в закона минимум.

Според магистратите Окръжният съд е дал правилна оценка на деянието, като то е определено като „несъзнавана непредпазливост”. Съдът е отчел високата степен на обществена опасност на деянието и резултата - смърт и тежка телесна повреда, повече от два пъти над допустимата концентрация на алкохол в кръвта и превишена скорост. От друга страна са отчетени и смекчаващите вината обстоятелства – фактът че, Максим е помогнал на пострадалите, изразеното от него искрено съчувствие и разкаяние, изрядното му процесуално поведение, както и самите му лични качества. Според съда не е необходимо наказанието да бъде ефективно изтърпяно, защото важен критерий за условното осъждане е личната превенция. Самата осъдителна присъда и последиците на условното осъждане ще бъдат достатъчни именно за неговата лична превенция, пише още в мотивите.

По отношение на сумите за обезщетение, съдът се е съобразил с установената в страната съдебна практика и не е изменил решението на предишната инстанция. Решението на Апелативен съд - Бургас подлежи на обжалване или протестиране пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Други новини от Бургас