Бум на телефонните измами в област Смолян
Бум на телефонните измами в област Смолян / снимка: Sofia Photo Agency
Бум на телефонните измами в област Смолян
21726
Бум на телефонните измами в област Смолян
  • Бум на телефонните измами в област Смолян

Само за два дни 50 души от област Смолян са били жертва на телефонна измама, съобщи за Дарик началникът на полицията там Кирил Хаджихристев. По думите му потърпевшите са загубили суми от 1000 до 16 000 лева. По идея на комисар Хаджихристев местните телевизии ще започнат да излъчват клипове по време на телевизионните сериали, в които да се разяснява за схемите на престъпните групи.

Най- честата лъжа, с която си служат измамниците, е да звъннат на произволен телефон и да съобщят, че близък човек е блъснал с колата си дете или пешеходец. Като се представят за служители на местното полицейско управление, измамниците съобщават, че ще освободят задържания срещу определена сума пари, обясни комисар Хаджихристев и добави:

„Явно след предаването на парите жертвата се успокоява, започва да мисли по-трезво и разбира, че е жертва на измама. През последните дни се появява нов вид измама - близък човек се обажда от болнично заведение, където казва, че е констатирано, че е заболял от свински грип и му се налага лечение или ваксина и се искат пари от 1000 до 3000 лева".

Има ли идея тази инициатива с клиповете да се пренесе и на национално ниво?

„Това, като моя идея, ще го споделя с ръководството на министерството. Когато провеждахме разговор с жертвите на престъпление, от анализа излезе, че повечето от тях са жени на възраст около и над 60 години. Разбрахме, че по-скоро тези жени не гледат новини, не четат вестници, а в по-голямата си част гледат сапунени сериали и нямат информация за този вид телефонни измами".