БТС ще брани хижите от продажба и разруха, готви подписка
БТС ще брани хижите от продажба и разруха, готви подписка / снимка: DarikNews.bg, Мария Лазарова
БТС ще брани хижите от продажба и разруха, готви подписка
54736
БТС ще брани хижите от продажба и разруха, готви подписка
  • БТС ще брани хижите от продажба и разруха, готви подписка

Българският туристически съюз (БТС) се закани да брани хижите от продажба или разруха, като подготвя подписка срещу одобрени преди дни законови промени на първо четене, свързани със стопанисването на хижите. В интервю за Дарик изпълнителният секретар на БТС Венцислав Удев заяви, че целта на промените е по-атрактивните обекти, които са в близост до ски курортите, да бъдат отдадени под наем на частния бизнес. Близо 190 са туристическите хижи в страната, които работят в момента. Удев припомни, че през 90-те години, когато с промени в закона 52 хижи са актувани като общинска собственост, 17 от тях са продадени, а 21 обекта - изоставени.

БТС подготвя подписка срещу промените в Закона за физическото възпитание и спорта с надеждата той да не бъде приет на второ четене в този му вид: „Хижите на територията на всички страни на Балканския полуостров, взети заедно, няма толкова, колкото има България. Тази година ще честваме 90 г. от построяването на първата хижа - „Скакавица" в Рила, построена с дарения от цялата туристическа общност в България. Така си събираме парите. Искам да „благодаря" на парламента за големия подарък, с който искат 90-годишна традиция да се почерни и хижите в България да добият не друг вид, а просто да няма хижи. Натам върви този закон. Под общ знаменател влизат всички хижи и към тези, към които те имат възможност да се допрат, ще стане голям погром. Сега ще се дадат под наем хижите, които са атрактивни, които ще бъдат до ски курортите, до ски пистите, към които може да се предостъпи гора и по този прословут закон за гората да се създаде инфраструктура, да се изреже гората. Един бизнесмен, който няма нищо общо с обществената дейност, която би трябвало да извършва, ще притежава такъв обект. Ще направим всичко възможно да защитим нашата собственост".

Попитан дали се очаква туристите и планинарите да излязат по улиците на София, Удев отговори: „Нямаме възможност да платим на 50 автобуса, да ги докараме в София да развяват знамената. БТС ще търси други форми. За нас най-приемливата е да създадем сериозна подписка. Пак ще се обърнем към председателя на Народното събрание, към президента, към министър-председателя да се спре това поголовно отнемане на хижите, с цел тяхното запазване за в бъдеще. Досега, за тези 90 години, никой не е отнемал хижи от БТС. Между 15 и 18 атрактивни хижи ще бъдат отнети и останалите ще бъдат оставени на произвола на съдбата. Това ще бъде резултатът от този закон. Жалко за българските хижи".

Цялото интервю с изпълнителния секретар на Българския туристически съюз Венцислав Удев чуйте в прикачения звуков файл.