БСП внася искане за касиране на изборите в Конституционния съд
БСП внася искане за касиране на изборите в Конституционния съд / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
БСП внася искане за касиране на изборите в Конституционния съд
47069
БСП внася искане за касиране на изборите в Конституционния съд
  • БСП внася искане за касиране на изборите в Конституционния съд

БСП, ДПС и „Атака” внасят искането за касиране на президентските избори в Конституционния съд, съобщи депутатът от левицата Михаил Миков. Той обясни, че са събрани 71 депутатски подписа. За оспорване на изборите е нужна подкрепата на 48 народни представители. На 18 страници са описани мотивите, като сред тях присъстват забранителните списъци, прозрачните бюлетини, участието на вътрешния министър в изборния процес, нарушената тайна на гласуването.

71 депутатите са се подписали под искането до Конституционния съд за обявяване за незаконни проведените избори за президент и вицепрезидент, обясни депутатът от левицата Михаил Миков. „От всички групи не всички са се подписали, има няколко души, които в момента не са в Народното събрание, но мисля, че въпросът е безспорен”, заяви той.

Миков допълни, че на 18 страници са посочили мотивите защо провелите се избори противоречат на Конституцията. „Мотивите са многобройни. Тук влизат включително и забранителните списъци, прозрачните бюлетини, участието на министъра на вътрешните работи в целия изборен процес. Все познати на обществото мотиви, които показват противоречието на тези избори с Конституцията”, обясни той. Михаил Миков изброи още нарушената тайна на гласуването и лишените хиляди български граждани от правото да гласуват.

Сред другите посочени в искането мотиви са, че СИК са приемали за недействителна всяка бюлетина, в която знакът Х е по-малък от размера на квадратчето или засяга линията на квадратчето, въпреки че не е засягал друго квадратче. Депутатите посочват още хаоса в ОИК-Столична община, недобрата организацията на изборите, която е възпрепятствала хората да гласуват, както и удължаването на изборния ден. Миков допълни, че едномесечният срок от приключване на изборите тече, така че остават около 15 дни на Конституционния съд да се произнесе.