БСП НС
БСП НС / БГНЕС
Промените в проекта на правилник на парламента са антидемократични и са връщане назад, коментира заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев на брифинг в парламента.

Той посочи, че е заложено блиц контролът в пленарната зала да отпадне. Това е огромен проблем в динамичната среда, в която се намираме, защото няма да имаме възможност с месеци да зададем актуалните въпроси, коментира Кутев. Петъчният редовен парламентарен контрол се запазва.

Блиц контролът беше огромно завоевание на демокрацията, направено когато БСП беше на власт, и беше насочено срещу нашите министри, посочи той. По думите му сега блиц контролът се маха, защото в него участват премиерът и вицепремиерите, т. е. Борисов и хората около него. С отпадането му те се опитват да скрият Борисов, още преди да е станал министър-председател, коментира Антон Кутев.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" посочи още, че в рамките на самия парламентарен контрол се намалява броят на въпросите, които могат да бъдат задавани. Той отбеляза, че парламентарният контрол вече няма да се предава по БНТ1, а по БНТ2, който канал, по думите му, нямал същата гледаемост.

Канят периодично главния прокурор в правната комисия на НС

Запазва се блицконтролът с ресорните министри всяка първа сряда или четвъртък от месеца в съответните парламентарни комисии. Той ще бъде в началото на заседанието.

Всеки депутат може да членува в не повече от две постоянни комисии, а председателят на НС и заместниците му не могат да участват в ръководството на нито една постоянна комисия.
 
От БСП се възпротивиха и срещу премахването на постоянната комисия за наблюдение на дейността на КЕВР. Според социалистите точно сега трябва да има парламентарно наблюдение на КЕВР след увеличението на цената на природния газ.

Нашето предложение за замразяване на депутатските заплати към декември 2016 г. очевидно няма да се приеме, което е абсолютно недопустимо, при положение че хората се дразнят от размера на депутатските заплати, каза още Антон Кутев. Според него народните представители трябва да проявят съчувствие към хората.