БСП постигна целите си на референдума, отчете партията
БСП постигна целите си на референдума, отчете партията / снимка: БГНЕС, архив

На проведения референдум БСП постигна в основни линии своите политически цели. Това заяви Янаки Стоилов, депутат от Коалиция за България, по време на съвместното заседание на НС и на контролната комисия на БСП, предаде БГНЕС.

В своя анализ Стоилов специално подчерта, че това е първата косвена национална политическа загуба на ГЕРБ. По думите му референдумът е бил наказателен вот към управляващата партия и нейните висши представители. Стоилов изтъкна още, че в референдума са участвали над 1 400 000 души, 860 000 от тях (или над 60%) са отговорили ли с „Да” на въпроса. Сред гласувалите с „Да” е най-висок процентът на членовете и симпатизантите на БСП.

На срещата беше отчетено също, че част от хората не са имали мотивация за участие в референдума, като една от причините е натискът за неучастие от страна на управляващите. Липсваше купен и контролиран вот, изтъкна още Янаки Стоилов и допълни, че „повечето от хората не се съобразиха с призива на премиера Борисов да гласуват с „Не”.

Стоилов направи изводи, че БСП има допълнителни възможности и резерви, които може да използва в хода на предизборната кампания тази година. Той посочи, че съществуват и условия за нови политически партии, които да търсят пространство за реализация. „БСП категорично ще отстоява пряката демокрация. Референдумът приключи, но е важна стъпка в началото на политическата година преди изборите. Неговите резултати дават гаранция за постигане на прелом на предстоящия парламентарен вот”, посочи Стоилов.