БСП няма да подкрепи ГЕРБ за промяна на броя на членовете на ЦИК
БСП няма да подкрепи ГЕРБ за промяна на броя на членовете на ЦИК / netinfo

Няма основание да подкрепяме предложението на ГЕРБ за увеличаване на броя на членовете на ЦИК от 19 на 20. Ние сме против промяна на закона, който беше приет и е задължителен за всички. Това заяви пред TV7 народният представител от ПГ на „Коалиция за България” и член на Комисията по правни въпроси Екатерина Заякова.

„Ако членовете на ЦИК са четен брой и предположим, че всеки изпълнява задълженията си на юрист, прилагащ закона, ако се получи паритет 10 на 10, какво решение ще се вземе от ЦИК”, каза тя и уточни, че въпреки дългогодишната си практика като юрист не може да разбере логиката.

Депутатът поясни, че решенията на ЦИК сега се вземат с две трети и ако няма нужното мнозинство по новия закон се счита, че решението е отхвърлено и подлежи на обжалване, за разлика от стария кодекс, където, по думите й, ГЕРБ си е осигурил начин за победа, елиминирайки жалбите на останалите партии.

На въпрос за сезирането на Конституционния съд за указа на президента за състава на ЦИК Заякова обясни, че съгласно Конституцията на България при събиране на подписите на една пета от народните представители може да се сезира КС да се произнесе по противоконституционалността на издадения от президента указ.

Тя поясни, че ако Конституционният съд обяви за противоконституционно това решение, президентът ще бъде принуден да отмени указа си и да издаде нов, който да отговаря на закона. Заякова обясни, че преди този момент не е имало никакви спорове по секционни, регионални комисии и ЦИК и дори във ветото на президента, в частта от ИК, засягаща избирането на членовете на ЦИК, не е фигурирала. По думите й ЦИК вече работи и с 18 членове и може да продължи да работи в този състав и до края на изборите.