Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов коментира в социалните мрежи днешния исторически момент, в който Гърция призна името Северна Македония, а гръцкият парламент ратифицира Преспанското споразумение между Атина и Скопие.
 
„Радвам се, че мога да приветствам днешната ратификация на договора от Преспа, която дава възможност Скопие скоро да се присъедини към НАТО и отваря нова страница в техните отношения с ЕС, така че скоро да могат да започнат преговори за присъединяване“, написа в профила си във фейсбук Борисов.

Историческо: Гърция призна името Северна Македония
 
Със споразумението, подписано на 17 юни край граничното Преспанско езеро между двете страни, се решава многогодишният спор между Гърция и Република Македония за името на северната гръцка съседка. По силата на споразумението Скопие ще промени името си на Република Северна Македония, като съответните конституционни промени в страната бяха приети от македонския парламент по-рано този месец. Двете страни уреждат също така споровете си за историческото наследство на Македония, а Скопие се отказва за в бъдеще да издига иредентистки претенции към Гърция. От своя страна Гърция се ангажира да престане да блокира членството на Скопие в Европейския съюз и НАТО.
 
„Усилията, които вложихме по време на нашето Председателство и след това, да помагаме на страните от Западните Балкани, включително и на приятелите ни от Скопие, днес дават своите резултати. Ще продължим да ги подкрепяме, както и досега“, посочи Борисов.
 
 

Радвам се, че мога да приветствам днешната ратификация на договора от Преспа, която дава възможност Скопие скоро да се...

Публикувахте от Бойко Борисов в Петък, 25 януари 2019 г.