Борисов: Всеки, който се опита да пипа държавните пари, ще бъде наказан
Борисов: Всеки, който се опита да пипа държавните пари, ще бъде наказан / БГНЕС, архив

Корупцията е най-големият проблем. Но обществото и хората трябва да знаят, че всеки, който се опита да пипа държавните пари, ще бъде санкциониран и наказан. Това, което ставаше последните 20 години, не може да става сега. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по bTV.

"Бях длъжен да предупредя първо партията, защото огромният брой на кметове, министри и т.н. са от ГЕРБ или близки до нея. Всички трябва да дадем личен пример и тогава да говорим за други", заяви премиерът.

На въпрос дали транспортният министър Ивайло Московски ще бъде уволнен, премиерът отговори отрицателно, тъй като министърът е помогнал да бъде разкрита групата в ДАИ.

„Години наред е било така - министрите прикриват, вместо да разкриват престъпления... Затова ги събрах вчера и казах, че никой няма да бъде прикрит. Ето днес пак има информации за злоупотреби във военно министерство. Защо да си ходи Ненчев, като той съдейства? Министрите дават сигнали, участват активно", каза Борисов.

Борисов обяви нулева толерантност към корупцията

Относно евентуална оставка на здравния министър Петър Москов заради скорошните протести и недоволство, премиерът заяви, че неговите хора (ДСБ) "са се уплашили избягали".

„Ние като партия стоим зад неговата реформа. Аз не знам някой по-кадърен да е имало като министър и да се опитвал да прави по-смела реформа. И затова стоим зад него. Като съм признавал слабости, съм казвал, че в Министерството на здравеопазването не се случи. При Москов поевтиняха лекарствата, фармацевтите връщат пари в бюджета. Той направи много добри неща. Надявам се да продължи да го прави", каза той.

Според премиера Москов обаче не е предал партията си - ДСБ, "която пък изобщо не е в опозиция". „Не ги броя за опозиция, защото не са", каза още премиерът.

„Аз винаги съм гледал моята си партия, не съм се интересувал какво мислят останалите. Те искат да участват на изборите самостоятелно и това им е цялата политика. Да не се занимаваме какво е казал Радан Кънев, не ме интересува", коментира Борисов.

Радан Кънев: Новият президент не трябва да бъде представител на статуквото

За фонд „Земеделие" премиерът каза, че се прави основна проверка. „Ако Порожанов е виновен, ще си понесе последствията", добави той.

За „граждански арести" премиерът заяви, че е коментирал тази практика.

„Армията и граничната полиция задържат по 50-60 души, връщат ги обратно или ги вкарват в бежанските центрове - в тежка местност, студена зима, горещо лято. Хората се справят и работят прекрасно. По време на комунизма цяла България беше опасана с кльон. Това беше ограда с ток, на седем километра навътре в България, с изорана бразда, с граничари, с кучета... И всеки беглец, опитал се да премине браздата, беше или застрелван, или залавян с кучетата. Единици да са минали тази бразда. Когато дойде демокрацията, тази ограда я изрязахме и сега я няма. На тези 1000 км, ако трябва да наситим навсякъде с граничари и армия, това са огромни пари. А ние за 2016 г. дадохме със 150 млн. повече на учителите, с 20 млн. повече на спешната помощ, повече на армията, на МВР. Ние правим едно съоръжение, но са нота след нота... От Турция, от НПО-та. Ако издигнем ограда с ток, си представете...", каза премиерът.

Относно разцеплението в ДПС, Борисов коментира, че всяка българска партия се кара и се цепи.

„Това е съдбата да БСП, на СДС, на НДСВ, да чукна на дърво само ГЕРБ не сме минали по тоя път. С една дума в кавгата едните се наричат проруски, другите протурски. В зависимост от медиите се разработват различни теории", каза премиерът.

По думите му той се е чул с бившия лидер на ДПС, а сега на новата формация - ДОСТ, Лютви Местан, който му казал, че не се е крил в турското посолство.

ГЕРБ умува дали да увеличи или да съкрати времето за гласуване

Запитан дали въпросът за огледалото и Пеевски в Лондон е довел до спирането на обществени поръчки, премиерът заяви, че това не отговаря на истината. „Специално за това бях взел решение да ги спра преди въпроса", каза Борисов.

„Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната. Не знам тогава какво ще измислят, какво ще говорят. Като искаш нещо лошо да кажеш, казваш Пеевски. Какво ще говорят после, не знам. Слушам им изказванията и се забавлявам, като чувам по конгреси, конференции и нашите партии какво говорят. Истински се забавлявам с тях, особено тези, които подкрепят, но не са във властта", добави Борисов.