Вотът на недоверие всъщност беше вот на голямо доверие към правителството. Съжалявам, че се загубиха толкова дни, но това е парламентарна практика, има го в Конституцията. Това коментира днес в Разград лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод неуспешния вот на недоверие към кабинета „Денков“ „заради провала на правителството в сектор „Енергетика“.

По думите му освен голямата подкрепа на ГЕРБ вотът не е минал преди всичко заради БСП. "Корнелия Нинова вчера си позволи да каже, че всичко в енергетиката се дължало на Бойко Борисов. Да, стабилността в енергетиката се дължеше на Бойко Борисов, на ГЕРБ и на нашето управление. Нека да напомним, че от три години ГЕРБ не е никъде в държавното управление. През това време Нинова беше вицепремиер и министър на на икономиката. Атанас Пеканов внесе план за възстановяване. Имаше няколко служебни и няколко редовни кабинета, в които тези хора бяха министри, премиери, вицепремиери", каза Борисов.

Правителството оцеля: Не мина вотът на недоверие (СНИМКИ/ВИДЕО)

По думите му изведнъж след три години отново ГЕРБ са виновни.

Борисов каза още, че премиерът Денков му се е обадил и му е благодарил за подкрепата днес в пленарна зала от страна на ГЕРБ. Той добави още, че са се чули и с Кирил Петков, за да няма спекулации с това, че не е в пленарна зала за вота на недоверие, но по думите му е имало огромно мнозинство в подкрепа на кабинета. Лидерът на ГЕРБ припомни аферата "Джемкорп“ и заяви, че е виновен, че са ги спрели преди да сложат фирмите си в Плана за възстановяване и устойчивост. Според Бойко Борисов и друг вот да има, ще има същата съдба поради това, че сглобката прави нещо в момента. „Нищо по-здраво от тази сглобка не може да се конструира в бъдеще“, отбеляза Борисов.

Той коментира още, че Кирил Петков и Асен Василев не си държат на думата и всеки ден е принуден да отговаря на обвинения, за които те си мълчат. „Разбрахме се лидерите да не участваме в предизборната кампания с възможностите, които имаме. Бяхме се разбрали да не се използват инструментите за финансите. Аз ще сдържа своите думи, но ще му кажа, че депутатите от ГЕРБ са възмутени“, посочи още лидерът на ГЕРБ. Той коментира още, че макар Василев да е негов министър, защото от Демократична България не го искали, но Борисов настоял, бюджетът няма да бъде подкрепен преди финансовият министър да отговори на някои въпроси. 

Лидерът на ГЕРБ коментира и ситуацията в света и обърна внимание, че ескалацията на напрежение не бива да се разпространява по други точки на света. "Показахме истинска солидарност с Израел като подготвихме декларацията за подкрепа. Свършихме огромна работа, имахме извънредно заседание с Европейската народна партия. Поехме ангажимент за подкрепа на Израел“, посочи още Борисов. Той изрази надежда да се проявява повече разум, доброта и търпение, защото гинат невинни хора в жестокости, и по думите му конфликтът може да се пренесе в други конфликтни точки.
Садет Кърова, БТА