бойко борисов
бойко борисов / БТА
Вотът на недоверие потвърди силата на правителството, след изборите пак ще го потвърди, коментира в Благоевград лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Коментарът си той направи във връзка с журналистически въпрос за изказаната от председателя на парламентарната група (ПГ) на „БСП за България“ Корнелия Нинова готовност с мотивите за втори вот на недоверие към кабинета „Денков“. 

Пред журналисти Борисов коментира и интервю с финансовия министър Асен Василев, в което Василев посочва, че тази и следващата година са планирани дефицити в размер на до 3%, както и че до края на тази година и във връзка със закона за бюджета се очаква страната ни да излезе на международните пазари с емисия дълг. 

"Все още няма внесен бюджет, за да се знае дали има заложен дълг", каза Бойко Борисов.

Борисов: Не сме информирани, че правителството се готви за нови заеми

„Ние много отдавна предупреждаваме да не влизаме в дългова спирала, защото и сега 3 % дефицит означава 3 % да ви е празен джобът, а това се измерва в милиарди“, посочи Борисов. 

Преди COVID-a ние държахме излишък, сиреч, дори трипроцентният дефицит е нещо много лошо, това са милиарди, които ги нямаме, коментира Борисов.

Той добави, че ако е вярно казаното от министър Василев, има по-лоша събираемост. И ако към това прибавим още 5-6 милиарда нов дълг, аз не съм съгласен, каза още лидерът на ГЕРБ и допълни, че все още не е говорено с парламентарната група. 

Една държава, влязла в дългова спирала, разклаща държавата. Правителства много. Когато финансите започват да стават зле, тогава катастрофите са неизбежни и ние затова толкова предупреждаваме, добави той.

Борисов каза, че не се знае колко близо сме до еврозоната. По-добре е да вдигнем малко „лошия“ дефицит, но да не теглим дълг. За дълг съм съгласен да се тегли само за старите заеми, посочи Борисов.

"В най-спокоен тон съм го казал и го казвам и сега и се надявам, когато ни внесат бюджета да видим какво е, какви са числата", каза още Борисов. Той допълни, че фискалният резерв и дефицитът са на българските граждани и „ние не бихме могли да стоим отстрани и да кажем „теглете колкото искате“, като допълни, че очаква след изборите, в спокойна обстановка, Асен Василев да обясни по-ниската събираемост и останалите теми, както в бюджетната комисия, така и пред парламентарните групи, които го подкрепят.