Борисов съветва учените: Действайте, както се избира папа
Борисов съветва учените: Действайте, както се избира папа / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Борисов към учените: Действайте, както се избира папа
61317
Борисов към учените: Действайте, както се избира папа
  • Борисов към учените: Действайте, както се избира папа

Образователният министър Стефан Воденичаров е отменил със своя заповед 22 от 95 проектни предложения за финансиране от Фонд „Научни изследвания".

Протестиращите учени обаче настояват да бъде отменена цялата конкурсна сесия. По време на среща с учени, на която присъства и премиерът Бойко Борисов, както и икономическият министър Делян Добрев, Воденичаров съобщи, че заради решението му вече има заведени дела срещу него.

От своя страна пък министър-председателят посъветва протестиращите да проявят търпение още 2-3 дни и да се затворят в една стая, все едно избират папа, и да се разберат. И все пак подчерта, че според него цялата конкурсна сесия трябва да бъде анулирана.

Още в началото на срещата образователният министър Стефан Воденичаров съобщи, че шестима от ръководството на Фонда са подали оставка, а той самият вчера е анулирал част от проектните предложения за финансиране.

Направете такава 9-членна комисия, която действително да може да атестира всеки един проект по начина, по който е добър. Както се избира папа, затворете се тук, карайте се, спорете

- Бойко Борисов

След като отиде да посреща министър-председателя на учените и представителите на университетите в страната им се наложи да изчакат 30 минути, след което да започнат да обсъждат проблемите, които за пореден път предизвикват протести. Борисов им се извини за закъснението: „Трябваше да изпратя хърватския колега и се замотахме малко. Нямаше как да кажа на колегата да не допива кафето".

Борисов съветва учените Действайте както се избира папа
netinfo


След като търпеливо изслуша исканията на учените: цялата конкурсна сесия да бъде анулирана, отново да бъде обсъдено кой да оглави Фонда, както и да се променят правилата за финансиране на проекти, Борисов им обясни, че не може да бъде арбитър.

Премиерът все пак им даде съвети как да излязат от ситуацията: „Това е като добрия арбитър на футболен мач. Когато е добър арбитърът, отборите играят и не се оправдават с него. Направете такава 9-членна комисия, която действително да може да атестира всеки един проект по начина, по който е добър. Както се избира папа, затворете се тук, карайте се, спорете".

С тези съвети премиерът пожела на учените и ректорите на университетите да са живи и здрави. След като коментира актуалната ситуацията с протестиращите учени, Борисов коментира и друга актуална тема: Хизбула. В тази връзка премиерът лаконично попита: „С какво е опасна Хизбула, че когато сме я посочили, според Станишев и компания, има вече заплаха за националната сигурност?!"

Борисов съветва учените Действайте както се избира папа
netinfo