След близо час разпит в прокуратурата, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред журналисти, че след подобни разпити се подписва декларация за неразпространение на това, което се говори.

"Днес правителството заяви още половин милиард лв. Вие докато се тълпите тук, вече има 1,5 млрд. лв. за по-малко от 30 дни нови дългове с по-високи лихви и меморандум за милиарди с неясни компании", каза той.

По думите му в петък в Министерски съвет, в присъствието на Кирил Петков, е била подписана сделка за милиарди. Оправданието на Асен Василев в интервю вчера беше, че той не трябвало да проверява, защото имало човек от американското посолство. А службите къде са? Те не проверяват ли?", попита Борисов.

Попитан за образуваното производство срещу вицепремиера Асен Василев, Борисов отговори: "Ако господин Самуилов (собственик на Инса Ойл) знае нещо, да излезе и да го каже".

Бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов беше на разпит в прокуратурата по образуваното досъдебно производство, за което беше задържан от МВР вечерта на 17 срещу 18 март.

Георги Димитров

Георги Димитров

За разпити са призовани и ексфинансовият министър Владислав Горанов и бившият шеф на Пресцентъра на МС Севделина Арнаудова.

Прокуратурата ще извика и Кирил Петков на разпит. Премиерът беше основен свидетел на службите на МВР при акцията, извършена по неотложност.

Бойко Борисов разпит прокуратура
Георги Димитров

Бойко Борисов разпит прокуратура
Георги Димитров


Софийската градска прокуратура възложи случая на следователи в СО-СГП, които да валидират "извършените до момента от некомпетентен орган процесуални действия", информираха от обвинението преди два дни.

Междувременно адвокат Менко Менков подаде жалба в административния съд. Защитникът на лидера на ГЕРБ оспорва законосъобразността на задържането както на Борисов, така и на Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Според Менков липсват основанията за необходимост при претърсването в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова. "Борисов е политик от световна класа. Той няма да съди държавата, нито у нас, нито в международни институции, нито ще съди премиерът Кирил Петков, категорично", посочи все пак той.

"Естествено, че съм призован на разпит. Цялата работа им е да ни развеждат като маймуни", заяви Борисов миналата седмица. Бившият премиер коментира, че според него арестът му е имал за цел да осуети евентуална подкрепа от депутатите от ГЕРБ за военна помощ в Украйна.

"Вече съм спокоен. Първо си мислех, че целта съм аз, но после се оказа, че целта е ГЕРБ, защото тя е най-голямата политическа партия. Вие показахте, че и без лидер, капитаните могат да се самоорганизират", заяви този уикенд лидерът на ГЕРБ. 

"Дълбоко ще съжалявате за това, което причинявате. От ГЕРБ все ще остане нещо. От вас няма нищо да остане", обърна се към управляващите Борисов.