Борисов се срещна с Висшия мюсюлмански духовен съвет
Борисов се срещна с Висшия мюсюлмански духовен съвет / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на Висшия мюсюлмански духовен съвет Недим Генджев и бившия главен мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Алиш Хаджи, съобщиха от правителствената информационна служба.

Повод за срещата беше породилото се напрежение в мюсюлманската общност след влязлото на 12 май в сила решение на Софийския апелативен съд, потвърдено от Върховния касационен съд. С него решенията на Националната мюсюлманска конференция от 2008 г. бяха прогласени за нищожни, а вписването на Мустафа Алиш Хаджи като главен мюфтия и представител на Мюсюлманското изповедание - заличено.

По време на разговора двете страни изказаха искрената си благодарност към премиера Борисов за възможността за лична среща и представиха пред него позициите си по казуса. Беше обсъдена възможността за организиране на нова и легитимна Национална мюсюлманска конференция. "Държавата не може и няма да се намесва в работата на съдебната система, нито ще взема страна по казуса", заяви министър-председателят. Според него е важно да се намери по-бързо разрешаване на въпроса, с оглед гарантиране спокойствието и правата на българските граждани.

„Конфронтацията не е полезна за никого. Надявам се и двете страни да направят своите отстъпки в името на едно бъдещо обединение", допълни Борисов.