Борисов: Новите мантинели на Южната дъга са глупакоустойчиви
Борисов: Новите мантинели на Южната дъга са глупакоустойчиви / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Борисов: Новоизградените мантинели на Южната дъга са глупакоустойчиви
54382
Борисов: Новоизградените мантинели на Южната дъга са глупакоустойчиви
  • Борисов: Новоизградените мантинели на Южната дъга са глупакоустойчиви

До края на юни трябва да е готов проектът за строителството на втория лот на магистрала „Струма". Това съобщи председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров на официалното откриване на директното трасе на Южната дъга от софийския Околовръстен път.

Директното трасе осигурява триъгълна връзка между „Младост" и НДК и придвижването в участъка се съкращава с над 10 минути, обясни президентът на „Главбулгарстрой" Симеон Пешов.

На 30 август ще бъде завършен вторият метродиаметър от Ломско шосе до бул. „Черни връх". Това анонсира премиерът Бойко Борисов, който преряза лентата на новооткрития участък от Околовръстния път.

Близо 3 месеца предсрочно се пуска най-големият проект, финансиран от Оперативната програма "Регионално развитие", каза регионалният министър Лиляна Павлова по време на откриването: „Инвестиция от 45 милиона лева".

Южните квартали на столицата са най-гъсто населените райони на града и затова от няколко години се говори за вътрешния южен ринг, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова: „Почти е завършен с изграждането на тази отсечка - от булевард „Александър Малинов" до булевард „България". Вече имаме и финансирането за цялостната реконструкция на булевард „Александър Малинов".

„Мостът е висок, мантинелите са глупакоустойчиви и се надявам да удържат на всички, които ежедневно ги пробват".

- Бойко Борисов

Премиерът Борисов припомни, че заради имотите в близост е бил променян проектът, благодарение на което са спестени около 100 млн. лв.: „Изнудваха ни мутри, изнудваха ни собственици, изнудваха ни бензиностанции, автокъщи. Аз си правех тук експеримент. Идвах събота - неделя и заставах там на задръстването да видя колко хора ще ме запсуват, нямаше нито един такъв случай".

Обърнато е специално внимание на мантинелите, допълни Борисов: „Мостът е висок, те са глупакоустойчиви и се надявам да удържат на всички, които ежедневно ги пробват".

Продължението на Южната дъга от „Бъкстон" до автомагистрала „Люлин" ще се прави през следващия програмен период, обясни още Лазар Лазаров от Агенция „Пътна инфраструктура": Там е много сложно. Има технически съоръжения, влиза се в тунел, после от него се излиза на естакада, минаване през язовирната стена между Суходол и Люлин".

В петък е крайният срок за подаване на офертите за Западната дъга от „Люлин" до река Какач през Сливница, като до момента са подадени 18 оферти, обясни още Лазаров.

Борисов Новите мантинели на Южната дъга са глупакоустойчиви
netinfo