Борисов нареди спешно почистване на речните корита
Борисов нареди спешно почистване на речните корита / снимка: Sofia Photo Agency
Спешно разчистване на речните корита от растителност, боклуци и различни наноси нареди кметът на София Бойко Борисов, след като свика специална комисия към Общината за преодоляване на последствията от наводненията в града. Управникът на столицата нареди още да се възстановят мостовете в Княжево и Драгалевци. Заместникът на Борисов по екологията Мария Бояджийска се разпореди за действия по изпускане на води от общинските язовири.

Пари за разчистването на речните корита ще се осигурят от фонд Резервен на общината, с който се разпорежда кметът и който е в размер на 8 милиона и половина лева, както и от фонд Стихийни бедствия, в който има 360 000 лева. Отпускане на средства ще се поиска и от министъра на държавната политика при бедствия, аварии и катастрофи Емел Етем.

Столична община има уверение от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че ще бъдат отпуснати необходимите средства за корекция на 320 м от коритото на река Владайска, в участъка при който реката излезе от коритото си. По нареждане на Бойко Борисов след като се почисти коритото на река Слатинска при ул. „Летоструй” спешно ще бъдат изработени техническо задание и работен проект за корекцията на 700 м от ул. „Летоструй” до моста Владимир Вазов. През тези година ще бъде изградена корекция на река Слатинска от ул. „Кривина” до бул. Гео Милев” – общо 800 м. на стойност 1 7000 000 лв. Предвидени са още 500000 лв. за отделни участъци на реките „Владайска”, „Боянска”, „Дреновичка” , „Банкянска” и „Слатинска”.

Заместник-кметът по екология Мария Бояджийска нареди на кметовете на районите Витоша, Кремиковци, Връбница, Панчарево и Овча Купел да предприемат действия по изпускане на води от общинските язовири. Това се прави с цел осигуряване на свободен обем и организиране на безопасна експлоатация на язовирите, общинска собственост – Мрамор, Суходол-П, Мърчаево, Кремиковци, Сеславци, и Бистрица до преминаване на критичния период. Кметовете на отделните населени места веднага трябва да предприемат мерки за почистването на деретата и речните корита от дървесни видове, храсти, наноси и др., за да се осигури отток на водата и се предотвратят евентуални кризисни ситуации, нареди още заместник кметът.