Борисов: Корупционните схеми са причина за смъртта на Емин
Борисов: Корупционните схеми са причина за смъртта на Емин / снимкa: Sofia Photo Agency

ДПС в момента правят всичко възможно, за да отклонят общественото внимание от корупционните схеми, от убийството или самоубийството на Ахмед Емин и това, което се случи в „Сараите на Доган”. Такова мнение изрази в предаването „Пропаганда” на Дарик столичният кмет Бойко Борисов. По думите му корупционните схеми са истинската причина за смъртта на Ахмед Емин.

„Само няколко изречения бяха публикувани в медиите от предсмъртното писмо в тефтерчето на покойния Ахмед Емин, а датата беше 1985 година. Едва след няколко дни стана ясно, че не била 1985, а 1989 година”, посочи Борисов. Той изрази учудване, че досега прокуратурата и специалните служби не са се произнесли кой висш полицаи е пуснал към прокуратурата и медиите годината 1985. Според него през 1985 година освен за терористичните актове в Буново и на гарата в Пловдив за друго не е могло да се говори и именно в този момент те са избягали от истинския проблем.

По темата за Възродителния процес Борисов каза: „Позицията на партията, моята е такава – Възродителният процес е нещо не само глупаво, то е жестоко към българските мюсюлмани. Сега излиза, че истинските виновници за Възродителния процес, партията, която е над 100-годишна и направи този процес се опитва да се скрие зад мои думи и тълкувания”, обясни Бойко Борисов.

„Смятате ли, че сега е време и трябва ли българските имена да завършват на „ов” и „ев”?

Не, всеки има право да се казва както иска, аз дадох пример какво биха могли тогава да правят, не че е правилно. Мисля, че и за новото поколение българи и за всички нас този процес е отишъл в историята с всичките си недостатъци”, посочи още Борисов. Според него общественото мнение се отклонява от истинските икономически проблеми чрез етническата карта. „Много етнически българи са идвали при нас и са обяснявали за налагане на корупционен натиск, за налагане на турски фирми в печеленето на обществени поръчки, затова трябва да има равновесие и нормален политически живот”, каза кметът на София.

На въпрос дали, ако се отнеме от икономическата власт на ДПС, те са склони да предизвикат размирици, Бойко Борисов отговори така: „Това беше предизвикано от пускането на годината 1985 и изречението от предсмъртното писмо на Емин, че се подготвя ужасен сценарии, който ще върне България към 1985 година. Ако не бяха подхвърлили точно тази дата въобще нямаше да стане тема по този въпрос”, посочи той.

Запитан дали политическа партия ГЕРБ не се страхува от политически размирици, ако ДПС бъде извадена от властта, Бойко Борисов обясни, че не се страхува от такова развитие на нещата, защото, ако ДПС не е неетническа партия нямало никакъв проблем.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.