Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев е изразил съчувствие за трагедията с българското семейство
Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев е изразил съчувствие за трагедията с българското семейство / БГНЕС
Борисов и Заев са в постоянна комуникация във връзка с трагедията със самолета
101204
Борисов и Заев са в постоянна комуникация във връзка с трагедията със самолета
  • Борисов и Заев са в постоянна комуникация във връзка с трагедията със самолета
Македонските екипи се опитват да стигнат до катастрофиралия български самолет, каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. Той добави, че е в постоянна комуникация с министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев по този въпрос.
 
"Изразявам искрено съчувствие за трагедията с българското семейство, загинало с малкия самолет. Ще направим, каквото трябва, в сътрудничество с вашите служби, за да установим докрай причините за тази трагедия и за транспортирането на телата до България", е казал в телефонния разговор с Борисов Зоран Заев.

Самолет се разби в Македония, четиричленно българско семейство загина
 
По думите на Бойко Борисов български хеликоптер е в готовност от снощи да съдейства. Въпреки че катастрофата е станала в много непристъпна местност, македонските екипи щели да стигнат до мястото. Премиерът се надява това да стане по-бързо, за да може да се изяснят и причините за катастрофата.
 
По-рано министърът на вътрешните работи Младен Маринов каза, че спасителните дейности са затруднени заради тежките климатични условия на мястото на катастрофата, а именно дълбок сняг.

Издирват падналия в Северна Македония самолет, в който загина българско семейство
 
Четиричленно българско семейство майка, баща и две деца, загина, след като малкият самолет, с който са летели, се разби в централната част на Македония. Самолетът тип „Чесна” П210Н е летял от Охрид за София. Поради лошите метеорологични условия пилотът поискал да кацне в Скопие, но след кратко време поискал разрешение да продължи към София, съобщи Николче Тасески от въздушния контрол.
 
Самолетът е паднал край местността Солунска глава. Машината е изчезнала в 17.16 българско време. Преди да изчезне от радарите пилотът е съобщил, че има силни турбуленции. В издирването на останките от машината се включиха два полицейски хеликоптера. Поради лошото време към 20.00 часа българско време снощи издирвателната операция бе прекратена. Самолетът е бил с германски регистрационни табели.
 
Солунска глава е най-високият връх на планината Якубица в централната част на Македония. Сред планинарите е известен с името Пъпа на Македония.
БТА, БГНЕС