Издирват падналия македонски самолет, в който загина българско семейство
101202
Издирват падналия македонски самолет, в който загина българско семейство
  • Издирват падналия македонски самолет, в който загина българско семейство
Самолет „Чесна“ с четиричленно българско семейство на борда, летящ от Охрид за София, се разби в Република Северна Македония. Всичките четирима пътници – мъж, съпругата му и двете им деца, са загинали. Македонските паспортни служби са потвърдили, че се касае за български граждани, съобщиха от посолството ни в Скопие. Известна е самоличността на загиналите българи. На борда са били 49-годишен мъж, неговата съпруга и двете им деца – на 14 и 18 години.

Това, което се знае от бордните карти, е, че с машината са летели бизнесмен, който се занимавал с чистота, сметоизвозване и разделно изхвърляне на отпадъци, съпругата му, която е адвокат, и двете им деца. Мъжът имал лиценз за пилотиране, вероятно издаден от българските власти, съобщава NOVA.

Според македонските медии самолетът е изчезнал от радарите вчера около 17.16 ч. българско време. Контактът е изгубен западно от Солунска глава - най-високият връх на планината Якубица в Северна Македония. Върхът е с височина 2540 метра и според метеоролози времето в района се променя изключително бързо и динамично, което може да е една от причините за падането на самолета.

Самолет се разби в Македония, четиричленно българско семейство загина
 
От македонската гражданска въздухоплавателна служба съобщиха, че заради лошите метеорологични условия пилотът e поискал да кацне в Скопие, а след това е съобщил, че ще продължи към София. Преди да изчезне от радарите той е казал, че има силна турбуленция.
 
В издирването на самолета са се включили два полицейски хеликоптера. Българското вътрешно министерство е предложило да изпрати хеликоптер, който да облети планината Якубица за издирване на падналия самолет „Чесна“, съобщи снощи вътрешният министър Младен Маринов, който е в постоянна връзка с македонския си колега. Засега от югозападната ни съседка отказват помощта.
 
Самолетът е паднал на над 2000 м надморска височина, на голи склонове, където още има сняг.
 
Днес спасители ще опитат да качат планината и да стигнат до останките. В разследването на инцидента се очаква да се включи и българският експерт по самолетни катастрофи Христо Христов. При подобни инциденти се разследват подготовката и здравословното състояние на пилота, метеорологичната обстановка и техническата изправност на самолета. Самолетите от този клас нямат черни кутии.
 
Самолетът „Чесна P210N” е лека едномоторна машина с пет места за пътници и един пилот. Двигателят е с мощност 310 конски сили. Производството на тази модификация на „Чесна“ е започнало през 1978 година, като до 1983 г. са направени общо 834 бройки. Максималната му скорост е 370 километра в час, а с едно зареждане на резервоарите може да измине около 1200 километра.