Държавата да поеме разходите при евентуален процес в САЩ, предлага премиерът
Министър-председателят Бойко Борисов, министърът на правосъдието Цецка Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров проведоха среща с Желяз Андреев и другите четирима българи, за които САЩ искат екстрадиция. Това съобщиха от пресцентъра на кабинета.
 
Те са ги запознали с действията на българските институции за защитата на правата им, а премиерът Борисов ги е информирал, че ще предложи на Министерския съвет решение държавата да поеме финансовите разходи при евентуален съдебен процес в САЩ.
 
Желяз Андреев: Това е ситуация, в която може да се окаже всеки българин
 

БГНЕС


По време на разговорите Борисов, Цачева и Цацаров са подчертали, че България не поставя под съмнение Договора за екстрадиция със САЩ, но и правата на българските граждани ще бъдат защитавани.
 
По думите на главния прокурор, направените анализи показват, че не са налице всички предпоставки за екстрадицията. Той е посочил, че не е изпълнено основното условие за това, а именно - наличието на двойна наказуемост.

Сотир Цацаров: Няма предпоставки за екстрадирането на Желяз Андреев 

Борисов подчерта, че текат консултации между българските институции и американските власти по казуса. Той каза, че на вчерашната си среща с посланик Ерик Рубин е подчертал, че държавата ще се ангажира с правата на българските граждани. Борисов увери младежите, че към момента и посланик Рубин, и партньорите, които участват в консултациите, проявяват разбиране и се отнасят конструктивно към решаването на проблема.
 

БГНЕС


Настроени сме позитивно, но се готвим и за най-лошите варианти, призна Андреев
 
„Искаме да благодарим за тази среща. Чувстваме се доста по-спокойни след събитията, които се случиха през последните 24 часа. Вярваме, че този случай ще бъде изчистен скоро и справедливостта ще възтържествува”, каза след срещата Желяз Андреев.
 

БГНЕС