Омбудсманът на България Мая Манолова коментира пред NOVA случая с искането за екстрадиране на Желяз Андреев. Той беше задържан от полицията по искане на прокуратурата в Маями заради разследване във Флорида. То се води срещу 11 души, обвинени, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия.

Желяз Андреев каза на какво се надява по своя казус

„Ще се наложи Министерството на правосъдието да прояви активност, за да защити интересите на българите. Оптимист съм за това, че Желяз Андреев няма да бъде екстрадиран от България. Той е бил на много ниска позиция и не е взимал решения”, заяви в „Здравей, България” Мая Манолова.

Петър Курумбашев: Нашето правосъдие трябва да участва в изясняването на казуса с Желяз Андреев и другите обвинени

„Работим по анализиране на договора. Става въпрос за сложна материя. Принципът доскоро беше, че не предаваме нашите граждани за съдене в друга държава. След влизането ни в ЕС и с промени през 2005 г. в Конституцията е казано, че при международни договори това може да се случва, което е нормално предвид сложните отношения в света”, коментира още Манолова.

В София и Добрич протестиращи подкрепиха Желяз Андреев

В този договор ме притеснява това дали той дава достатъчна защита на българските граждани. Изготвихме препоръка до министъра на правосъдието, с която настояваме да се сформира експертна група, която да направи анализ както на случаите на откази с екстрадиции, поискани от двете страни, така и на съдебната практика.

В случаите, в които се установи, че сме в по-неблагоприятен режим, да се започна процедура по изменянето на този международен договор”, поясни Манолова „Анализирахме други договори – този на Германия със САЩ, например. Имаме притеснения, че той е много по-благоприятен за германските граждани”, допълни тя.
NOVA