Правителството отпусна 2,4 млн. лева за ремонт на пътни отсечки, водещи до 2 манастира в района на София. Това съобщиха от правителствената пресслужба. От тази сума 1,8 млн. лева се отпускат за пътя до Клисурски манастир „Света Петка“, а 600 000 лева са за пътя до Дивотинския манастир „Света Троица“.

Борисов отбеляза, че правителството правилно е управлявало пандемията, благодарение на което новите случаи на коронавирус у нас намаляват и храмовете са останали отворени. „Ние единствени в света не затворихме църквите и манастирите от миналия Великден досега и Бог ни помага. Без Господ нищо не може да се направи“, заяви премиерът Борисов.

Игуменът на Дивотинския манастир “Света Троица” Архимандрит Пахомий благодари за отпуснатите средства. „В този труден момент за целия свят и за българския народ ние видяхме колко много хора имат нужда от връзка с Бога – да отидат да се помолят и да намерят някакво утешение“, заяви той.

Игумения монахиня Филотея от манастира "Св. Петка" в село Клисура отбеляза, че в момента пътят до храма е в лошо състояние и пътуването до него, особено през зимните месеци, е затруднено.
Министерски съвет


Правителството отпусна и 1 276 986 лв. за изграждане на три нови детски градини и за реконструкция на две гимназии в страната. Ще бъде изградена детска градина в кв. „Горно Езерово“ в Бургас, ще се ремонтира и част от Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в града. С отпуснатите средства ще се изгради и нова детска градина в село Долно Дряново, община Гърмен. 


По тригодишната програма на Министерството на образованието и науката са одобрени общо 89 проекта за изграждане на нови детски ясли и градини, както и за надграждане на съществуващи обекти. Предвидено е 41 училища и 6 професионални гимназии да получат средства за реконструкция, надстрояване и изграждане на нови сгради и учебни корпуси. „А в рамките на три години ще бъдат отпуснати общо 210 милиона лева“, заяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов в хода на редовното правителствено заседание.

Целта е да бъде намален недостигът на места в детските ясли, градини и училища, да се осигури достъп на всички деца до предучилищно образование от 4-годишна възраст и да има условия за преминаване на едносменен режим на обучение.