Бойко Борисов
Бойко Борисов / МС, пресцентър
България ще участва със 100 000 евро в борбата срещу коронавируса за създаването и глобалното внедряване на ваксина срещу COVID-19, каза министър-председателят Бойко Борисов по време на организираната от Европейската комисия днес онлайн дарителска видеоконференция за събирането на средства в помощ на разработката на ваксина и лечение срещу COVID-19.
 
 

Светът е в безпрецедентно тежка ситуация. Медицинските ни системи са подложени на изпитание, хиляди са човешките жертви. За дa се справим с това предизвикателство е нужен силен глобален отговор и солидарност между държавите. Ето защо приветствам инициативата на ЕК и Урсула фон дер Лайен за събирането на средства за борба с COVID-19 и разработката на ваксина срещу вируса. За целта ще бъде създаден фонд, в който България ще се включи със 100 хил. евро. Всяка помощ към научноизследователската и развойна дейност е стъпка напред към глобалното внедряване на ваксина, която към момента изглежда единственото възможно спасение от тази криза. Поклон пред труда и саможертвата на медиците. Винаги можете да разчитате на нашата подкрепа.

Публикувахте от Бойко Борисов в Понеделник, 4 май 2020 г.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи при откриването на събитието, че предлага комисията да участва в общия фонд с 1 млрд. евро.

По думите на българския премиер криза от такова измерение изисква силен, координиран, широкообхватен и съгласуван глобален отговор от огромен мащаб и солидарност към партньорите.

Бойко Борисов
МС, пресцентър

България силно подкрепя дейността на ООН и всички международни организации, които работят в борбата срещу коронавируса.

"Всеки ден се прекланяме пред действията на медицинските екипи, лаборантите и всички, които работят в развойната дейност за откриване на най-важното - ваксина и лекарство срещу COVID-19", изтъкна Бойко Борисов. Той допълни, че страната ни приветства усилията на Европейската комисия.

Премиерът Борисов счита, че Европейският съюз трябва да бъде презапасен със защитни облекла, маски, очила, тестове, респиратори, допълнителна апаратура, обучение и квалификация за закрила на медицинските лица.

"Прекрасна инициатива. С удоволствие се включваме", завърши Бойко Борисов.

Бойко Борисов
МС, пресцентър