Бойко Борисов
Бойко Борисов / БГНЕС, архив
Днес би трябвало да са били снети обяснения от премиера Бойко Борисов по повод изказването му, че в парламента има хора, които са замесени с наркотрафик и които са купували гласове. По този въпрос след сигнал до прокуратурата е образувана проверка. Това каза пред медиите главният прокурор Сотир Цацаров след участието му в комисията по правни въпроси в парламента.

Борисов: В парламента има хора, замесени с наркотрафик и купуване на гласове
 
Проверката на прокуратурата за думите на премиера започна по сигнали, подадени от гражданин, от ГД „Боец“ и „Възраждане“. Главният прокурор вече изрази мнение, че това не е криминален, а политически проблем и той се прави само, за да се вдига политически шум. БСП също призова главния прокурор да разпита премиера Бойко Борисов за изказването му за депутатите, занимаващи се с наркотрафик и купуване на гласове.

БСП продължава да пита кои са депутатите наркотрафиканти?

От ГЕРБ отговориха на БСП за кои депутати говори премиерът
 
Междувременно пред депутатите Цацаров изнесе информация, че доклад на ДАНС от 2016 г. е изпратен до прокуратурата. Той е направен по нареждане на премиера и е за проблеми при приватизационни сделки. В допълнение към доклада е изпратено на прокуратурата, на 1 декември 2016 г., приложение за документи свързани с редица сделки за предприятия, сред които "Софарма" АД, "Кремиковци", "Победа" , "Техноимпекс" и други.

Малко по-късно ДАНС изпраща справки за четири от предприятията, като след това за всяка от тези сделки материалите са изпратени на компетентната прокуратура. Няколко месеца по-късно е първият отказ за образуване на досъдебно производство по причина - изтекла давност. Същият отказ има и за останалите сделки.

Прокуратурата няма да търси наркотрафиканти в парламента
 
Главният прокурор посочи, че в периода 2004 г. - 2017 г. има около 700 проверки на тема приватизация по два основни члена в Наказателния кодекс, като уточни, че информацията няма как да бъде с точност. По всички тях обаче няма образувани дела поради изтекла давност или други правни основания.
 
По казуса с "Техноимпекс" Сотир Цацаров каза, че проверката по приватизационната сделка е прекратена поради изтекла давност, както и че няма данни за неизгоден договор или длъжностно престъпление.
 
В доклада на ДАНС е било посочено още, допълни Цацаров, че има няколко основни типа проблеми при приватизационните сделки - немотивирано сключване на допълнителни споразумения към договорите, от които се изменят първоначалните условия в полза на купувача; пропуски и несъответствие в приложените методи за извеждане крайната пазарна стойност на дружествата; неефективен следприватизационен контрол и други.

Цацаров: Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти
 
По темата с идеята за отпадане на давността за разследване на приватизационни сделки, Сотир Цацаров каза пред медиите, че "проблемът не е в приватизацията сама по себе си, а в измененията на закона впоследствие и измененията на приватизационните договори". Според него вариант е да се открие възможност, по която държавата да търси разваляне сделките или пълното им изпълнение.
 
При обсъждането в правната комисия главният прокурор отбеляза още, че проблемът със сградата на специализираният съд трябва да бъде решен, тъй като може да се блокира работата му. Той коментира и проблемът със злоупотребата с лекарства и медицински изделия, като посочи, че могат да се направят промени в НК, които да позволят прокуратурата да подобни случаи.
 
За възпрепятстващото съоръжение по границата ни с Турция, т.нар. ограда, главният прокурор каза, че се прави проверка на прокуратурата по сигнали, като според възложен доклад на ДАНС има завишение на проектната стойност и несъответствие с пазарните цени при изграждането. Предстои проверяващият прокурор до седмица да прецени дали да образува наказателно производство по случая.
БТА, БГНЕС