Боян Тошев: Зад задържането ми стоят интереси на прокурори
Боян Тошев: Зад задържането ми стоят интереси на прокурори / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Двама анонимни свидетели са дали показания по производството, което прокуратурата започна срещу прокурора от Върховна касационна прокуратура Боян Тошев, прокурора от Варна Георги Манасиев и бизнесмена Владислав Марчев. Новите показания станаха причина Софийският апелативен съд да отложи заседанието, на което бе гледана мярката на тримата задържани по подозрение за подкуп.

Преди заседанието на съда върховният прокурор Боян Тошев каза, че обвиненията срещу него са скалъпени от варненски прокурори, срещу които той е правил проверки. Тримата бяха задържани по подозрение, че Манасиев е дал пари на Тошев, за да му съдейства при избора за районен прокурор на Варна, а посредник между тях бил Марчев.

Задържаният за искане на подкуп прокурор Боян Тошев заяви, че обвиненията срещу него са скалъпени с бели конци. Зад тях според него стоят варненски магистрати, които той е разследвал в качеството си на заместник-началник на инспектората на прокуратурата, а приключилите проверки срещу тях вече са били предадени на главния прокурор Борис Велчев.

Прокурорът от Върховна касационна прокуратура е поканен пред Висшия съдебен съвет да даде обяснения. От новите доказателства, представени в съда, става ясно, че началникът на инспектората в прокуратурата Милена Филипова е издала устно нареждане на Тошев да състави списък с кандидатите за поста районен прокурор на Варна. В този списък е присъствало и името на Георги Манасиев, както и на още три лица. Списъкът е докладван на главния прокурор Борис Велчев.

Според адвоката на Тошев Марин Марковски това, че в списъка е имало и други лица освен Манасиев, оневинява клиента му изцяло.