Болници злоупотребяват с купуването на aнтибиотици
Болници злоупотребяват с купуването на aнтибиотици / Sofia Photo Agency
Предстои реновиране на цялата система за спешна медицинска помощ – това съобщи министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Средствата за изпълнение на програмата ще дойдат по линия на структурните фондове.

Изпълнението на програмата за реновиране на спешните центрове е в размер на над 70 милиона лева, съобщи министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски. Стана ясно още, че има болници в страната, които са злоупотребявали с купуването на скъпи антибиотици. Министър Гайдарски каза, че на директорите на тези здравни заведения ще им бъде наложена финансова глоба. Не стана ясно дали „Пирогов” е сред тези болници, но със сигурност една от тях е с нов борд на директорите.

Министърът на здравеопазването предостави 34 нови линейки на центровете за спешна медицинска помощ в страната. Реанимобилите са осигурени чрез заем от Световната банка.

Това са последните линейки, планирани през миналата година, когато общият предвиден брой беше 155 коли за всички центрове за спешна медицинска помощ в страната, посочи министър Гайдарски. Осигуряването на линейките е една от целите на националната здравна стратегия, макар че тя все още продължава да се доработва, допълни Гайдарски.