/ пресцентър, Министерски съвет
Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Йордания Айман ас Сафади, съобщи пресслужбата на кабинета.

В рамките на разговора им премиерът Борисов е отбелязал, че Йордания е важен партньор за България в региона на Близкия Изток и Северна Африка.

Министър-председателят е подчертал приятелските отношения между двете страни, както и много добрата степен на взаимодействие и сходство в политическите позиции по основни регионални и международни въпроси, споделяни от България и Йордания през последните години. Това е сближаващ фактор за поддържането на позитивен политически диалог между двете страни.

Йордания спира филм, в който се споменава за исторически израелски граници

"Убеден съм, че настоящото посещение ще даде нов тласък в нашите двустранни връзки и ще допринесе съществено за по-динамично сътрудничество на всички нива", е заявил министър-председателят Бойко Борисов пред външния министър на Йордания.

Във фокуса на разговора им е била темата за Процеса "Акаба", иницииран от краля на Йордания Абдула II през 2015 г. с цел укрепване на международното и регионалното сътрудничество срещу опасностите от тероризъм, радикализация и насилствен екстремизъм.

Премиерът Борисов е акцентирал, че България високо оценява инициативите на краля на Йордания за борба с тероризма като най-важната част от тях са срещите от процеса "Акаба".

Българският министър-председател е добавил, че сме готови да разгледаме възможните форми на сътрудничество с процеса "Акаба" в рамките на други формати като Процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа или Берлинския процес. Подчертана е била още ролята на Съюза за Средиземноморието, утвърдил се като ценен форум за политически и икономически дебат относно регионалното партньорство и интеграцията. Съпредседател на Съюза е Айман ас Сафади.

Какво се знае за арабските монарси?

Министър-председателят Бойко Борисов е посочил пред външния министър на Йордания, че през миналата година е била отбелязана 50-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Застъпено е било мнението, че сътрудничеството в сферите от общ интерес следва да се разширява.

Борисов и Айман ас Сафади са обсъдили стимулиране на развитието на търговско-икономическите и инвестиционните отношения, както и установяването на по-близки контакти между бизнес общностите на двете страни.