/ iStock/Getty Images
Мохамед, Абдула, Салман, Тамим, Кабус: сред арабските монарси има както интриганти, така и разумни владетели, както автократи, така и умерени лидери. Пред какви предизвикателства са изправени арабските монархии?

Мохамед VI: умереният

Кралят на Мароко минава за склонен към реформи монарх. Той либерализира семейното право, поощри ползването на берберските езици, а след края на авторитарното управление на баща си свика Комисия за национално помирение. Мохамед VI реагира умерено на протестите, избухнали в хода на Арабската пролет. Упрекван е обаче в разточителство по отношение на кралския двор.

Мохамед VI
Gulliver/Getty Images

Абдула II: мъдрият

Крал Абдула II е смятан за благоразумен монарх. Той внимателно води Йордания, една от най-бедните арабски страни, през многобройните предизвикателства. Държавната хазна е празна, бюджетът е обременен включително от обгрижването на бежанци от съседните държави. Спрямо религиозния фундаментализъм Абдула II подхожда в присъщия си стил и залага на готовност за диалог.

крал Абдула
Gulliver/Getty Images

Салман и Мохамед: автократите

Саудитският крал Салман вече посочи кой ще поеме престола след него: синът му принц Мохамед. Кралят управлява страната с твърда ръка, синът позволява на поданиците известни свободи - културни и социални, но не и политически. Мохамед се опитва да модернизира страната икономически, но същевременно се придържа към традиционните властови структури.

Мохамед
Gulliver/Getty Images

Мохамед ал-Мактум: дискретният

Дискретно, но решително емирът на Дубай води своя емират сред неспокойния регион на Персийския залив. Напреженията с Иран, войната в Йемен, бойкотът на Катар - това са големите предизвикателства, към които се добавят и някои лични. Преди няколко седмици шестата му жена - принцеса Хая от Йордания - го напусна. Знае се, че е избягала в европейска страна и е подала молба за политическо убежище.

Мохамед ал Мактум
Gulliver/Getty Images

Тамим бин Хамад II: интригантът

Владетелят на Катар следва твърдоглав курс. Той поддържа добри контакти с Иран - факт, който не се харесва на страните от региона, поради което те бойкотират емирството. Те го упрекват също така, че подкрепя финансово терористични групировки в Близкия изток. Известно е, че Хамад II поддържа добри контакти с Хамас в Ивицата Газа. Той обаче разширява връзките си и с други страни, например с Турция.

Тамим бин Хамад
Gulliver/Getty Images

Кабус бен Саид: разумният

Кабус бен Саид е владетелят на султаната Оман в южната част на Арабския полуостров. От 1970 година насам той управлява тихо и ненатрапчиво. Модернизира и превръща изостаналата дотогава страна в умерено богата. В Оман цари ред, страната е сравнително либерална, а във външната политика играе ролята на посредник в редица конфликти - понастоящем между САЩ и Иран.

Кабус бин Саид
Gulliver/Getty Images


И още:

Хая – принцесата беглец (СНИМКИ/ВИДЕО)

Младите араби вярват в равенството между половете (ВИДЕО)


Саудитският крал разреши на жените да шофират

За първи път в историята: Седмица на модата в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

След 35-годишна забрана Саудитска Арабия разреши ходенето на кино
Deutsche Welle