Арабският свят е огромен и разнообразен и начинът на живот и обичаите в отделните страни се различават помежду си. През последните десетилетия обаче западната култура е оказала влияние върху по-голямата част от арабските територии. Това се отнася и за отношението към жените. Вижте какво мислят те:

„Много мъже мислят, че са по-силни от жените. Това е присъщо най-вече за мъжете от арабските държави“, казва Хаким Юнис от Мароко.

араби
netinfo

Един на четирима мъже от арабския свят вярва в половото равенство. Проучване на ООН все пак сочи, че повечето араби смятат, че ролята на жената е да си стои у дома.

Ислямистите имат ненормално отношение към тялото и жената

Но младото поколение мисли, че жените имат право да не се съгласяват с наложената им роля в обществото.

Ливанска певица шокира арабския свят със секси рокля (ВИДЕО)

„Според мен в нашата държава се злоупотребява с правата на жените. Това е заради културата и обществото, в което живеем. А в него доминират мъжете. Във всяка една професия жените жънат успехи. Винаги има поне една жена, която разбира всички стереотипи“, смята Юсеф Фараж от Йордания.

Според Дема Ал Карабшех от Йордания има различие между арабските мъже. „Има мъже, които уважават и подкрепят жените. Има и такива, които насилват, „разрушават“ и унижават жените“, казва тя.


Младите араби обаче имат различно отношение към жените.

„Аз съм против мъжете, които се държат зле с жените, само защото са мъже. Истинският мъж се държи добре с жените и ги уважава“, смята Юсеф Амзан, Мароко


А Хаким Юнис вярвам в равенството между мъжете и жените. „За някои това е признак на слабост, но не и за мен“, казва младият мъж.

И още по темата за жените в арабския свят:

Мохамед от Мароко за Кьолн: Тук уличници колкото искаш

Пет забрани за жените в Саудитска Арабия

Египтянка 43 години се представя за мъж, за да може да работи

Все повече малки момиченца се омъжват насила в Иран

Гонят иранка от мач в Рио заради плакат за правата на жените (СНИМКИ)

Влиятелен ирански духовник порица работещите жени