Влиятелен ирански духовник порица работещите жени
Влиятелен ирански духовник порица работещите жени / Guliver/Getty Images

Влиятелен ирански аятолах критикува остро работещите жени, обвинявайки президента Хасан Рохани за увеличаването на броя им, предаде ДПА.

"Защо винаги се настоява жените да работят, въпреки че толкова много мъже са безработни", заяви аятолах Сейед Юсеф Табатабай-Неджад, изтъкнат проповедник в град Исфахан. В една ислямска страна мъжете трябва да издържат жените, а не обратното, изтъкна той.

Духовникът обвини президента Хасан Рохани за увеличаването на работещите жени заради насърчителната му политика и желанието му да види жени дори в политиката. Аятолахът се оплака, че Рохани иска жени дори да станат губернатори, въпреки факта, че мъжете са по-подходящи за тази работа.

Египтянка 43 години се представя за мъж, за да може да работи

Работещите жени са придобили независимост и това е довело до увеличаване на броя на разводите, посочи Табатабай-Неджад, допълвайки че трудовият пазар трябва да дава предимство на мъжете и така да се избягват брачни проблеми.

Духовникът предложи като решение да се забрани на жените да работят в министерства, в компании или като продавачки.

Жените са героини на арабските революции

Куриозно е, че именно днес за първи път жена стана и посланик на Иран в чужда страна. Президентът Хасан Рохани назначи Марзие Афхам за посланик на ислямската република в Малайзия, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на агенция ИРНА.

Говорейки пред новоназначени посланици на Иран в редица страни, президентът, който според конституцията оглавява изпълнителната власт (правителството), посочи, че назначението на Марзие Афхам "следва да се разглежда като демонстрация на възможностите, откриващи се пред иранските жени в страната".

Източник: БТА