Жените са героини на арабските революции
Жените са героини на арабските революции / снимки: Reuters, архив

Жените пренебрегнаха табутата и стереотипите и се наложиха като актриси със съществено важна роля в последните народни бунтове, разтърсващи автократичните режими в арабския свят.

"Жените изиграха и продължават да играят съществена роля в бунтовете и революциите в региона и е от съществено значение, че те са тук, многобройни, че тяхното физическо присъствие се долавя из улиците", казва Надим Хури, изследовател в Хюман райтс уоч.

"Това е знак на надежда", допълва той и подчертава, че жените "трябва сега да изиграят ключова роля в новите институции, зародили се от тези революции". Дали с тениски и дънки или забулени в черно, десетки хиляди жени накараха гласа им да се чуе по улиците на Тунис, Кайро, Манама и Сана, настоявайки за реформи в тези страни.

Жените са героини на арабските революции
netinfo

В Бахрейн, където хиляди протестиращи, главно шиити, поискаха падането на режима на сунитската династия Ал Халифа, жените участваха масово в мобилизацията, а техните традиционни абая образуваха черен океан насред митингите, на които мъжете и жените дефилират отделно.

В консервативни страни като Либия и Йемен жените дръзнаха да се противопоставят на социалните норми, за да се присъединят към протестите, включвайки се в походите по улиците, говорейки открито с журналистите и показвайки лицата си пред камерите.

"Жените играят съществена роля в региона и бяха ключов фактор за началото на революцията", смята Тауакул Карман, йеменска активистка, една от лидерките на женската мобилизация срещу президента Али Абдула Салех.

"Целта на революцията е преди всичко да събори режима. Но тя позволи също така и да се сложи край на архаичните традиции, съгласно които една жена трябва да си стои в къщи, настрана от политиката", казва с радост в гласа Карман.

"Тук говорим и за социална революция. Ролята, изиграна от жените, позволява да се създаде едно ново общество. В Йемен, революцията позволи на жените да си извоюват по-добро място", подчертава тя.

Гласът на жените започна да се чува не само по улиците. Там протестираха жени от всички социални прослойки, но най-младите и най-образованите от тях се обърнаха и към новите медии, за да призоват за промяна в техните страни.

Асма Махфуз, младата египтянка, чиито видеоклип, призоваващ за мобилизация, пожъна огромен успех, е смятана за един от гласовете, предизвикал безпрецедентния бунт, довел до падането от власт на египетския президент Хосни Мубарак.

"Ако някой си мисли, че жените не трябва да протестират, то нека той да се държи като мъж и да се осмели да излезе с мен на улицата на 25 януари", беше заявила забулената Асма във видеоклипа на арабски, качен в YouTube.

Жените са героини на арабските революции
netinfo

В Саудитска Арабия, където няма масова мобилизация, гласове започват все пак да се чуват, прикрити зад женски псевдоними във Фейсбук и Туитър. "Призовавам саудитците да действат сега. Нашите саудитски братя ни предадоха, защото са страхливци", пише интернет потребител, нарекъл се Революция на саудитските жени.

И ако бъдещият политически пейзаж в региона е все още несигурен, бунтовете разкриха недоволството, свързано както с политическата, така и със социалната система, смятат анализатори.

"Важното в бунтовете в Египет и Либия например е не само хората там да се отърват от личност номер едно на режима, да изгонят диктатора. Важното е да се отърват от всичко, което кара регионът да изостава, като например сексизма или прекомерно доминиращата роля на религията", казва Надим Хури. (БТА)