Бойко Борисов и кабинетът губят симпатизанти от ГЕРБ, според МБМД
Бойко Борисов и кабинетът губят симпатизанти от ГЕРБ, според МБМД / Sofia Photo Agency
МБМД: Премиерът Борисов и кабинетът губят симпатизанти от ГЕРБ
36615
МБМД: Премиерът Борисов и кабинетът губят симпатизанти от ГЕРБ
  • МБМД: Премиерът Борисов и кабинетът губят симпатизанти от ГЕРБ

Премиерът Бойко Борисов и правителството губят привърженици дори сред симпатизантите на ГЕРБ. Това сочи проучване на МБМД, направено през този месец за социално-политическите нагласи в навечерието на 2011 г. Въпреки това според изследването ГЕРБ има всички шансове да спечели президентските избори независимо кой кандидат издигнат управляващите. Причината обаче не би била в силните позиции на партията, колкото в слабите на опозицията. През последната година доверието във всички институции и основни политически фигури е спаднало, отчитат от МБМД. Спадът при премиера е най-драстичен - с близо 20 % по-ниско в сравнение с началото на годината.

Директорът на института за социални изследвания и маркетинг МБМД Мира Радева обясни, че очакванията са повечето политически сили да издигнат кандидати за президент през летните месеци, което ще осигури служебна победа на ГЕРБ особено ако си осигури подкрепата на ДПС. На този етап 30% от анкетираните биха подкрепили за държавен глава Кристалина Георгиева, 28 на сто - премиера Бойко Борисов и едва 16% - вътрешния министър Цветан Цветанов. Според проучването ако сега се проведат парламентарни избори, 33 % биха подкрепили ГЕРБ, докато в началото на годината 45 на сто са били склонни да дадат гласа си за управляващите.

„Така или иначе от септември насам според мен правителството трябваше да отбива топки през цялото време. Имаше прекалено много гафове, прекалено много скандали", уточни Мира Радева.

От началото на годината делът на оптимистите е спаднал два пъти, а този на песимистите се е увеличил от 27% на 41%. Като основни проблеми в страната анкетираните посочват безработицата, ниските доходи и лошото управление. От началото на годината е спаднало доверието и във всички институции, като 77% твърдят, че нямат доверие на Народното събрание.

„За този резултат е не само скандалът "Верту", но и доста сериозната критика, която беше отправена към определени законопроекти, които бяха обсъждани - влизаха или бяха четени", каза още Радева.

Недоверието към други две институции - правителството и президентството, е нараснало от началото на годината и сега е 65 %. Спада доверието и към основните политици в страната. Ако в началото на годината в премиера Бойко Борисов са вярвали 63 %, сега делът е 44%. В президента Георги Първанов в началото на годината са имали доверие 48%, а към момента - 32%. Сред министрите се запазва тенденцията и вицепремиерът Симеон Дянков е най-нехаресван от 73% от анкетираните. Доверието в другия вицепремиер - Цветан Цветанов е паднало от 61% в началото на годината на 43% сега. С положителен рейтинг се оказва единствено Кристалина Георгиева.

Като най-силни страни на това правителство проучването сочи борбата с престъпността, националната сигурност и пътната инфраструктура.

Най-много анкетираните смятат, че правителството на Бойко Борисов се справя толкова добре с управлението на страната, колкото и това на тройната коалиция.