Бойко Борисов е новият председател на ГЕРБ
Бойко Борисов е новият председател на ГЕРБ / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Бойко Борисов е новият председател на ГЕРБ
24923
Бойко Борисов е новият председател на ГЕРБ
Бойко Борисов за Яне Янев
  • Бойко Борисов е новият председател на ГЕРБ
  • Бойко Борисов за Яне Янев

Бойко Борисов оглави офиациално управляващата партия. Кандидатурата му подкрепиха всички 1127 делегати, които присъстват на Второто национално събрание на управляващата партия в НДК. Със същото мнозинство за заместник-председател беше избран Цветан Цветанов.

Приветствени думи към управляващата партия отправиха председателят на ЕНП Вилфрид Мартенс, чието слово бе излъчено на запис, а на живо в залата приветствени слова отправиха председателят на парламентарната група на ЕНП Йоанис Касулидис и други десни европейски политици.

С бурни аплодисменти Висшият форум на ГЕРБ посрещна предложението на Цветан Цветанов лидерът на партията Бойко Борисов да стане и неин официален председател. Очаквано всички присъстващи в залата подкрепиха кандидатурата на премиера Борисов и тази на Цветанов за новия пост заместник-председател на политическата партия.

Бойко Борисов е новият председател на ГЕРБ
netinfo

„Пляскате, сякаш нещо се е променило. Всъщност в партията нищо не се е променило", заяви на делегатите Бойко Борисов веднага след гласуването. Той благодари за свършената от досегашния председател Цветан Цветанов работа.

По-рано на форума вътрешният министър заяви, че Цветанов нямаше да е Цветанов без Бойко Борисов. Сега Борисов му върна жеста с думите „Без Цветанов ГЕРБ нямаше да е ГЕРБ". Бойко Борисов припомни постиженията на партията за тригодишната история, подчерта ролята не жените в ГЕРБ и подкрепи изказването на финансовия министър Дянков, че България трябва да бъде средно богата европейска държава.

Председателят на българския парламент Цецка Цачева заяви в обръщението си, че всички членове на партия ГЕРБ в момента пишат историята на нова България. Тя сподели и новогодишната си клетва, която гласи „Да устоя на изкушенията".

Бойко Борисов е новият председател на ГЕРБ
netinfo

Финансовият министър Симеон Дянков очерта основните въпроси, които стоят пред управляващата партия, сред които как България да стане средно богата европейска държава, как да се повиши редът и сигурността в страната. Той подчерта, че ГЕРБ няма право на грешки, „защото ние сме надеждата на България, защото сме умни и кадърни".

С гласувани промени в Устава на ГЕРБ, освен създаването на поста заместник-председател, се увеличи и броят на Изпълнителната комисия на партията от седем на 11 души.

Яне Янев работи, за да върне на власт БСП и ДПС. Така премиерът Бойко Борисов коментира изявлението на лидера на РЗС, че започва активни действия за сваляне на правителството:

„Няма как да върне Яне Янев ДПС и БСП на власт, защото със своите един-два процента няма как да вземе властта в България. Това значи, че той работи за другите партии да ги върне на власт. Това е просто, видно като математика".

Бойко Борисов е новият председател на ГЕРБ
netinfo