Близо 60 000 абонати все още са без ток след снежния ад
Близо 60 000 абонати все още са без ток след снежния ад / снимка: БГНЕС, архив

Надявам се до края на деня подстанция "Ардино" да бъде въведена в експлоатация и хората да имат ток, заяви от парламентарната трибуна министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Народното събрание изслуша министри и вицепремиера Меглена Кунева каква е реакцията и координацията на институциите и държавните структури за бързото преодоляване на последствията в засегнатите от бедствията области.

Десетки населени места остават откъснати от света

Днес на територията, обслужвана от ЕВН, има 9393 места без електричество или 57 230 абонати, информира министърът. По нейни данни, към настоящия момент в областите, обслужвани от ЕВН, работят 660 души - съвместни групи между ЕСО и ЕВН. Петкова даде отчет пред депутатите ден по ден от началото на снеговалежа - 7 март, като подчерта доброто сътрудничество и координация между ведомствата - МЕ, МО, МРР, МОСВ, МВР, ЕСО, и ЕРП-тата, вицепремиера Меглена Кунева, местната и централната власт.

В първия ден от бедствието - 7 март, общо без ток са били 1179 селища или 271 хиляди абонати, посочи тя. В мини "Марица-Изток" е въведен авариен план в частта "Наводнения" , вода е имало в подстанция "Изток". Поради затруднени добивни дейности са били ограничени действията в рудник 1.

На 9 март е осъществено облитане с армейски хеликоптери над кърджалийския район и други места, за да се установи къде са скъсаните електропроводи и къде е най-тежко положението.

Към 11 март всички абонати на ЧЕЗ вече имат електрозахранване, докладва Петкова. Аварирала е една подстанция на ЕСО, 407 места на територията на ЕВН са без ток.

В заключение Теменужка Петкова увери парламента в голямата загриженост на държавата и оцени действията на институциите като бързи и адекватни. Работихме в екип всички и координацията беше много добра, имаше непрекъсната връзка с Гражданска защита, кметовете, благодаря на 101-ви алпийски батальон, подчерта министърът.

Източник: БТА